Otvoren Energetski summit u Neumu: Vrijeme za akciju je sad

Službeno je u srijedu otvoren Energetski sumit u Bosni i Hercegovini 2024. u Neumu koji će trajati do 26. travnja.

Događaj organiziraju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Veleposlanstvo Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Britansko veleposlanstvo Sarajevo.

Summit okuplja ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice.

Vrijeme nam istječe za provedbu reformi koje su od kritične važnosti kako bi se ispravile godine nerada, korupcije i zapostavljanja koje su dovele energetski sektor u Bosni i Hercegovini u teško stanje ranjivosti i disfunkcionalnosti. Ova zemlja se mora okupiti oko energetskog sektora i to se mora učini odmah. Sektor energije može biti stub stabilne i prosperitetne ekonomije i društva. Bosna i Hercegovina može postići svoju sigurnost prije nego što bude kasno, ukoliko se lideri posvete hitnoj akciji, integritetu, suradnji i vladavini u kojoj su građani na prvom mjestu. Ali sat otkucava, vrijeme za akciju je sad, poručio je Michael J. Murphy, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Veleposlanik SR Njemačke u BiH Thomas Fitschen rekao je da je Njemačka posvećena podršci Bosni i Hercegovini i državama regije u dostizanju klimatskih ciljeva te u omogućavanju tranzicije sa fosilnih goriva.

U tu svrhu Vlada Njemačke je pokrenula, kako mi to zovemo, Regionalno klimatsko partnerstvo Njemačke i šest zemalja Zapadnog Balkana. Kancelar Scholz je najavio ovo partnerstvo na prošlogodišnjem Berlinskom summitu u Tirani, a ono nudi značajna sredstva – sve ukupno do 1,5 milijardi eura do 2030. godine. Uvjeren sam da će ova vrsta suradnje između Njemačke i BiH donijeti ogromne benefite ekonomiji i narodu Bosne i Hercegovine, rekao je veleposlanik Fitschen.

Šef ureda Veleposlanstva Republike Češke Josef Zrzavecký dodao je da je mnogobrojno sudjelovanje čeških stručnjaka iz realnog sektora i znanstvenih krugova na ovogodišnjem Energetskom summitu u Neumu jedna od mnogih osovina podrške BiH na putu ka EU integracijama.

Čista i inkluzivna energetska ​​rješenja su jedan od ključnih prioriteta UNDP-a globalno, i ponosni smo što već više od desetljeća podržavamo naše partnere u Bosni i Hercegovini u borbi protiv klimatskih promjena. Tijekom ovih godina, putem projekata koje financiraju naši dugoročni partneri kao što su Švedska, Zeleni klimatski fond (GCF) i drugi, energetska efikasnost javnog sektora je značajno unaprijeđena, otvarajući put za provođenje zelenih modela u stambenom sektoru kao i za poslovne subjekte. Bosna i Hercegovina je ostvarila izvjestan napredak u ovoj oblasti, ali je sada potrebno da se ubrzaju i intenziviraju ovi napori ka održivom razvoju za sve, rekla je Narine Sahakyan, vršitelj dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

Britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Julian Reilly kaže da Britansko veleposlanstvo sa zadovoljstvom podržava Energetski summit 2024 koji je prilika da se pronađu načini kako da Bosna i Hercegovina postane izvoznik energetske sigurnosti u Europi i unovči obilje prirodnih izvora obnovljive energije.

Ujedinjeno Kraljevstvo je podržalo istraživanje koje pokazuje kako općine i lokalne zajednice mogu iskoristiti vlastiti potencijal energije iz obnovljivih izvora i time biti dio odgovora na potrebe za hitnom energetskom tranzicijom u BiH. Sada je vrijeme da lokalne zajednice, kompanije i lideri budu inovativni i iskoriste ove prilike, naglasio je Reilly.

Potrebno je usmjeriti legislativu za tranziciju s neobnovljivih u obnovljive izvore energije, poručio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, kazavši da to smatra ozbiljnim izazovom za vlasti u Bosni i Hercegovini u sljedećem razdoblju.

Moramo na svim razinama aktivno raditi kako bi omogućili bolju zakonsku platformu za energetsku tranziciju. Mogli ste vidjeti koliko su ratna događanja u svijetu potresla oblast energetike, i koliko je važno u takvim okolnostima biti vlastiti proizvođač energije, rekao je Konaković.

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić istaknuo je da je Energetski summit okupio najvažnije aktere iz oblasti energetike i predstavnike poslovne zajednice.

Summit je odlična prilika da se na jednom mjestu, kroz tematske panele, radionice i prezentacije relevantnih projekata, rasrpavlja o ključnim temama vezanim za energetski sektor Bosne i Hercegovine. Približavanje EU podrazumijevaju ne samo prava, već i određene obaveze, koje smo preuzeli ugovorom s Energetskom zajednicom. Ovo je prilika da relevantne institucije i stručnjaci iznesu prijedloge vezane za brojne teme iz energetske oblasti s kojima se već suočavamo ili o kojima ćemo morati razmišljati u skoroj budućnosti. Bosna i Hercegovina ima mnogo prednosti, ali i stručnih ljudi koji će izaći sa prijedlozima za maksimalno korištenje potencijala, ali isto tako i za prestrukturiranje i prelazak na obnovljive izvore energije s ciljem zaštite životne sredine, rekao je Nikšić.

Nikšić u Neumu: U svemu vidimo podjele i osobne interese

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.