Otvoren državni zatvor, poznato kad stižu prvi ”gosti” – Jabuka.tv

Otvoren državni zatvor, poznato kad stižu prvi ”gosti”

Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH otvoren je u srijedu u Vojkovićima, u Općini Istočna Ilidža i prvi je zatvor na državnoj razini.

Ova institucija prve zatvorenike mogla bi primiti na jesen, ukoliko ne bude nepredviđenih problema, najavio je državni ministar pravde Jospi Grubeša, koji je zajedno sa šefom Izaslanstva Europske unije i posebnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom svečano otvorio zatvorske prostorije.

Johann Sattler i Josip Grubeša (Foto: Srna)

Kompleks zatvora prostire se na 24.000 četvornih metara, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik je površine 12 četvornih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni s europskim zatvorskim pravilima i standardima.

Grubeša je naglasio da je otvaranje zatvora strateški prioritet Ministarstva i da je zadovoljan urađenim poslom, iako su projekt od početka pratili brojni problemi.

No, istaknuo je, odgovoran angažman osoblja dao je rezultate.

Nakon što zaposleni prođu obuku, očekujemo prijem prvih zatvorenika, rekao je Grubeša.

Sattler je poručio da efikasan rad državnog zatvora pomaže radu Suda i Tužiteljstva BiH te doprinosi stabilnosti BiH.

Generalna percepcija nekažnjivosti nanosi velike štete radu pravosuđa, naglasio je Sattler te dodao da je jasna važnost vladavine prava i da bez iskoraka na tome nema iskoraka ni na europskom putu. Naglasio je i da su sredstva u ovaj projekt bez sumnje otišla na pravu adresu.

Realizacijom planiranog projekta BiH dobiva zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Izgradnja je financirana kreditom Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu 19,3 milijuna eura. BiH je uložila 6,45 milijuna eura, donacije EU iznose 9,15 milijuna eura, tehnička pomoć Europske komisije 1,7 milijuna eura, donacija Švedske je bila dva milijuna eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milijun dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim zatvorom će se značajno rasteretiti entitetski zatvorski kapaciteti i .

Prema sistematizaciji u državnom zatvoru će biti zaposleno oko 280 djelatnika.

(Fena)


5 komentara

  • Oćel’ bit arlaukanje napredne urbane omladine ove godine? Kanalizacija je spremna, čeka se avangarda društvena, da bi doživljaj bio potpun. Treskajmo glavušama uz Bajagine bezvremenske stihove.

  • zatvor je u njihovim guzicama ,ljudi mo j i di ovo vodi još se hvale svojim ludostima.,tačno kad krene u pogon ta firma ostati će samo deset nezaposlenih doslovno na ulici točka

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.