Otvaranje Svetih vrata u katedralama i svetištima u BiH

Na Treću nedjelju Došašća, koja je ujedno i Nedjelja Caritasa, 13. prosinca 2015. otvorit će se Sveta vrata Lateranske bazilike u Rimu a potom i na drugim papinskim bazilikama.

Papa je Franjo odredio da se u svim partikularnim Crkvama po svijetu, u katedralama i konkatedralama, svetištima i crkvama od posebne važnosti, otvore Vrata milosrđa, tako da se Jubilej može slaviti i na mjesnoj razini „kao vidljivi znak zajedništva cijele Crkve” (LM, br. 3). Tako bi svi oni koji kroz ta vrata uđu, mogli iskusiti ljubav Boga koji tješi, oprašta i nadu daje.

Sveta vrata milosrđa bit će, 13. prosinca 2015. otvorena i u katedralama i svetištima i crkvama od posebne važnosti i u biskupijama u Bosni i Hercegovini.

Na početku Svete mise, 13. prosinca 2015. u 10.30 sati u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić otvori će Sveta vrata milosrđa.

Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica svečano će otvoriti Svetu godinu i Vrata milosrđa na katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci u nedjelju, 13. prosinca 2015. na početku Svete mise u 9 sati.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić otvorit će Vrata milosrđa na katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u nedjelju, 13. prosinca 2015. na početku Euharistijskog slavlja u 18 sati.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji, osim u sarajevskoj prvostolnici, Vrata milosrđa bit će otvorena 13. prosinca u: marijanskim svetištima Olovu (provincijal fra Lovro Gavran) i Komušini (biskup mons. Pero Sudar), svetištu sv. Leopolda Mandića u Maglaju (gen. vikar mons. Luka Tunjić) i u svetištu sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju (generalni vizitator fra Iko Skoko). Kardinal Puljić će 17. prosinca otvoriti sveta vrata u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage, a arhiđakon preč. Darko Tomašević istog će dana otvoriti Sveta vrata u crkvi Uznesenja BDM u Tolisi.

Biskup Perić je za područje Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije odredio da, osim na katedrali u Mostaru, Sveta vrata budu otvorena 13. prosinca 2015. u: katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju, zatim u dvama biskupijskim svetištima: Presvetoga Srca Isusova u Studencima i Kraljice Mira na Hrasnu te u župnim i samostanskim crkvama: Sv. Petra i Pavla u Mostaru, Sv. Ante na Humcu, Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu, Sv. Mihovila arkanđela u Tomislavgradu – duvanjska župa i Sv. Ivana Krstitelja u Konjicu. Sveta vrata i Godinu Božjeg milosrđa kao osobni delegati biskupa Perića otvorit će: don Željko Majić, generalni vikar, na Humcu; fra Miljenko Šteko, provincijal, u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru; don Ante Luburić, trebinjski dekan, u Trebinju; don Ivan Štironja, ravnatelj Papinskih misijskih djela, na Hrasnu; don Ivo Šutalo, humački dekan, u Studencima; fra Stipe Biško, širokobriješki dekan, na Širokom Brijegu; fra Vinko Kurevija, duvanjski dekana, u Tomislavgradu i fra Vlatko Soldo, župni upravitelj, u Konjicu.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Dragi moji,
   Potpuni oprost ti vrijedi uz uvjete. Dođeš u Crkvu na Široki Brijeg ispovijediš se, pričestiš izmoliš vjerovanje i Očenaš Zdravo Mariju i Slava Ocu, na nakanu sv. Oca.
   I naravno imaš svoju nakanu na koju moliš… možeš za sebe ili za pokojne.
   imamo od Boga dar u ovoj godini.
   Zato skrušena srca u poniznosti pred Bogom uzmimo taj dar.
   Mir i dobro

 • Bog je toliko dobar, milosrdan, toliko proviđa, daje nam sve što je potrebno i moramo i trebamo Mu svakodnevno zahvaljuvati na tome i vršiti Njegovu volju. Bože, hvala Ti na svemu, sve dobro na slavu Božju. Blagoslovio vas Bog.

Komentiraj: