Broj stanovnika BiH će se prepoloviti

Bijela kuga već godinama hara Bosnom i Hercegovinom. Broj umrlih u prvih devet mjeseci 2015. godine veći je za osam tisuća od broja rođenih. Ako tome dodamo i činjenicu da mladi masovno odlaze iz BiH, sve je veća vjerojatnost da će se ostvariti procjene UN-a da će se broj stanovnika BiH prepoloviti do 2100. godine.

Dvostruki problem

Uzroci ove ”bolesti” su brojni, a financijska i socijalna nesigurnost, te politička situacija samo su neki od njih.

”Mladi se sve teže odlučuju na brak i proširenje obitelji. Mnogi su nezaposleni i nemaju riješeno stambeno pitanje, politička situacija je nestabilna, a populacijskoj politici se ne posvećuje dovoljna ili nikakva pozornost”, kaže za Faktor demograf Hasan Zolić.

Navodi da je prosječna dob žena koje ulaze u brak 28, a muškaraca 30 ili više godina. Parovi se najčešće odlučuju na jedno dijete, a nerijetko ih uopće nemaju. Obitelji s troje ili više djece predstavljaju pravu atrakciju.

Na smanjenje broja stanovnika, osim negativnog prirodnog prirasta, utječe i imigracija. Bolju budućnost u drugim zemljama najčešće traže osobe stare između 15 i 34 godine.

”To predstavlja dvostruki problem. Radi se populaciji koja je u reproduktivnoj dobi, ali i o radnoaktivnom stanovništvu. BiH postaje zemlja staraca. Postotak stanovnika starijih od 60 godina dostigao je čak 18 posto, dok se znatno smanjuje broj djece do 14 godina”, naglašava Zolić.

Politička (ne)volja

Jasno je da bi u BiH trebalo voditi jedinstvenu i stimulativnu populacijsku politiku. Istina, entitet RS ima povoljnije propise, ali ni oni se ne provode zbog loše ekonomske situacije. U Federaciji BiH ova oblast je u nadležnosti nižih razina, tako da se situacija razlikuje od županije do županije. I dok u Županiji Sarajevo porodilje primaju kakvu-takvu pomoć, a djeca dječji doplatak, u nekim drugim županijama ne dobivaju ni marke.

”Potrebna je politička volja za rješavanje ovog problema, a sredstva bi se našla. Jasno je da ne možemo imati mjere kao mnogo razvijenije zemlje, ali se i u ovako skučenim uvjetima stvari mogu bolje postavit”, zaključuje Zolić, piše Faktor.

U Srbiji najviše umiru

U BiH je tijekom 2014. godine registrirano 29.247 živorođene djece, dok su u istom razdoblju umrle 34.824 osobe.

Među svim zemljama bivše Jugoslavije, najveću stopu negativnog prirodnog prirasta imaju Srbija i Hrvatska. Srbija je tijekom prošle godine izgubila čak 34.786 stanovnika, a Hrvatska 19.501. Za razliku od ove tri zemlje, u Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori kao i na Kosovu evidentiran je pozitivan prirodni prirast.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.