Ostavljen od svih: Todoriću otkazali savjetnici i odvjetnici

Nakon što je izbila kriza u Agrokoru, izglasan zakon i postavljena izvanredna uprava, Ivica Todorić se bliskim suradnicima požalio da nema novca, što bi prividno i moglo biti točno s obzirom na to da su se Kulmerovi dvori ispraznili.

Još u lipnju Aljoša Roksandić doveo je Todoriću američke odvjetnike koji su ga trebali zastupati. Roksandić, kao i veći dio ekipe tada okupljene oko njega, tada je vjerovao u priče koje je Todorić plasirao, no s vremenom su se počeli odmicati. Presudan je navodno bio napad na premijera na blogu, Roksandić je tada i odustao od suradnje, a usto mu Todorić navodno i nije platio za usluge.

No, nije Roksandić jedini koji nije plaćen. Iz istoga razloga su ga napustili i američki odvjetnici, a priča se da je od suradnje navodno odustao i britanski odvjetnik Michael O’Kane. Nedavno je platio hrvatski tim odvjetnika Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković, kao i Wolf Theiss, austrijski odvjetnički tim koji ima jak ured i u Zagrebu. Strane stručnjake je, naravno, i teže platiti, jer njihov sat košta tisuću eura.

Ostaje u Londonu

Tek se za više odrađenih sati može dobiti popust od 30 posto, no pridodaju li se tome i troškovi, iznosi se lako penju na nekoliko stotina tisuća eura. A u ovom slučaju, šale se neki, Todorić ne može troškove platiti preko tvrtke, kao što mu je bila dugogodišnja praksa u Agrokoru.

Todorić se i dalje nalazi u Londonu, a adrese mijenja jer, kako se čuje, često iznajmljuje stanove. Pitanja vezana za izručenje odrađuje za Todorića odvjetnik iz Beograda, za kojega kažu da ga Todorić najviše želi slušati, jer govori ono što Todorić želi čuti. U pisanju bloga navodno mu pomaže odvjetnica iz Imotskoga, koja je vjerojatno povezana s Miomirom Žužulom koji surađuje s Roksandićem u New Yorku.

Kako kažu osobe bliske Todorićevu timu, od kojih su neki već bivši, u početku se uspjelo Todorića držati pod kontrolom, s vremenom je počeo gubiti kontrolu nad napisima na blogu. Tako su, primjerice, tražili od njega dokaz da je dobio prijeteći e-mail i SMS od Martine Dalić i Ante Ramljaka, na što je Todorić pitao zašto mu ne vjeruju i odgovorio da ima vremena i da će sve dokaze pokazati kada za to dođe vrijeme. I tada se sumnja njegova tima produbila.

Za sada Todorić ostaje u Londonu jer tako su mu savjetovali i odvjetnici. Pozivajući se na slučaj rumunjskoga milijardera Alexandera Adamescua, njemačkoga državljanina s prebivalištem u Londonu koji se protivi izručenju preko europskoga uhidbenoga naloga u Rumunjsku. Britanski sud nije donio odluku o izručenju jer odvjetnici Adamescua tvrde da je izložen političkom progonu. Isto što planira i Todorić.

Tužiteljstvo u Zagrebu raspisalo je europski uhidbeni nalog (EUN) za Todorićem, a u MUP-u kažu da “tragaju za njim na međunarodnoj razini te da se poduzimaju sve zakonom predviđene mjere s ciljem uhićenja osobe u svrhu osiguranja prisutnosti okrivljenika u kaznenom postupku”. Ako se ne zna gdje se tražena osoba nalazi, nadležno pravosudno tijelo šalje EUN putem nacionalnoga SIRENE odjela.

Uvjeren da nije kriv

Iako je početkom bijega u London Todorić govorio da će se vratiti kada bude potrebno, sada više takvih namjera nema. Sve veći broj njegovih suradnika uspoređuje ga s Berniejem Madoffom, koji je također investitorima lažno prikazivao svoje financije, a što je u konačnici dovelo i do njegova razdora u obitelji i zatvorske kazne. Ali i koji je cijelo vrijeme bio uvjeren u svoj uspjeh.

Todorić je sve više uvjeren da nikakvih malverzacija nije bilo, da mu je država oduzela koncern… i u tom uvjerenju vodi svoju kampanju. Početkom godine, puno prije aktiviranja zakona, vidio je neprijatelja u Ivanu Crnjcu, obiteljskom prijatelju i glavnom financijašu Agrokora. Navodno je on kriv za odstupanje kreditora.

Vjerojatno se i zato ljetos pojavila vijest kako bi Crnjac mogao biti pokajnik, tim više što tada nije Crnjac angažirao odvjetnika. No nedavno se, a nakon privođenja bivše uprave i NO Agrokora, vidjelo da to nije istina. Crnjca je posebno Todorić vidio krivim zbog njegova rada u bivšoj investicijskoj kući Caib, iz koje dolazi i Ante Ramljak.

Takvu poveznicu iznio je i sam Todorić na blogu te dodao i bivšeg caibovca Vladimira Bošnjaka koji je lani došao u Agrokor. Teorija urote preko Caiba uskoro se pokazala i smiješnom. Nakon što je revizorsko izvješće pokazalo da je koncern poslovao s gubitkom, a ne s dobiti kako je prethodnih godina prikazivano te da su krediti i pozajmice krivo knjiženi u cilju prikazivanja manjih gubitaka, tj. bolje EBITDA-e koja je Todoriću omogućila stalno podizanje kredita, namijenjenih rastu tvrtke, ali i privatnih potreba.

(Vecernji.hr)


3 komentara

 • Todoriću kad toneš,sve redom imenom i prezimenom nabroji premijere,presjednike,ministre,šefove stranaka kojim si uplaćivao novac svih ovih 25 god,dok ste se svi zajedno bavili kriminalom,pogodovanjem i pljačkom države RH-ke i njenih građana…Nemoguće da sve ove institucije,vodeći ljudi u politici i državi nisu znali da Todorići ne plaćaju već 12-15 god.poreze na dobit,koncesije na otok,lažiraju bilanse o dobiti na kraju godine radi ostvarivanja uvjeta za kredite itd..Ovo je stoljetna pljačka u režiji ,,velikih,,političara i ovih tajkuna,koji u stvari po svemu nisu znali ništa raditi osim živjeti u luksuzu i raskoši i dizati kredite i ništa nikome ne plaćati.To nije poduzetništvo nego kriminal..Tolika pljačka i sada gledamo ovaj cirkus privođenja i puštanja svih tih lopova.Čovjek ne plati kaznu u prometu do 500 km i ide u zatvor,vrši se ovrha imovine itd.Smiju se i šprdaju sa narodom..Djeca svih političkih moćnika bila ,,uhljebljena,,u tu firmu.Sve jasno tko dan..

 • U hercegovini po istom modelu rade sve firme sto se imaju maloprodajne lance,isisavaju lovu ,ponizavaju radnike za 617 KM a sebi grade velebne vile sa bazenima,lux vozni park i ulazu iz svojih poduzeca u tudu drzavu tj. perrru lovu.Pitam se doklllee ,tko su im politicki,poreski i kriminalni ortaci.Srramota jedan ce dan dozivit lex agrokor.

 • Eeee tako to bude.
  Kada si na vrhu ni govno ti ne smrdi ,nego ce reci da bas mirise..
  A kad te snade kalvarija, ni kavu s tobom nece niko popiti..
  Takav je narod moj pajdo..
  Sada bi se mnogi kleli da te nikada nisu ni vidili ni sreli…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.