Oštar govor Ruže Tomašić: Hrvati ostaju građani drugog reda u EU. Sramota!

Europarlamentarna zastupnica i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ustala je protiv sustavne i perfidne diskriminacije hrvatskog jezika.

Tom prilikom istaknula je kako se u Europskom parlamentu svakodnevno mogu čuti veliki planovi za Europu.

Daljnja politička integracija, nove zajedničke institucije, veliki proračuni za ambiciozne programe, europska vojska, sjedinjene europske države itd. Velike ideje, a u praksi to izgleda ovako – ni u trećem sazivu Europskog parlamenta u čijem će radu sudjelovati zastupnici iz Hrvatske naš hrvatski jezik neće biti potpuno primijenjen u radu ove institucije, naglasila je.

U nastavku govora napomenula je kako produljenje članka 159. Poslovnika znači daljnju odgodu pune primjene hrvatskog, irskog i malteškog jezika uz objašnjenje da ni na početku sljedećeg saziva Parlamenta neće postojati kapaciteti za osiguravanje cjelovite prevoditeljske usluge.

Hrvati građani EU drugog reda

Pred punom vijećnicom prosvjedovala sam zbog nove odgode pune primjene hrvatskog jezika u radu EP-a. Ni u sljedećem sazivu neće biti osigurani uvjeti za cjelovitu prevoditeljsku uslugu na hrvatskom jeziku, jedinom službenom jeziku u RH i jednom od službenih jezika EU-a. Sramota!

Posted by Ruža Tomašić on Tuesday, 12 March 2019

Pa koliko stoljeća točno je potrebno da se ti kapaciteti osiguraju?, zagrmjela je Tomašić, piše Večernji.hr.

Za razliku od Irske i Malte, Republika Hrvatska ima jedan službeni jezik – hrvatski, pa ovom odlukom Hrvati, uz odobrenje hrvatske Vlade, i dalje ostaju građani drugog reda u Europskoj uniji. Kolegice i kolege, da vidimo sada koliko smo doista ujedinjeni u raznolikosti u ovome Parlamentu, naglasila je Tomašić.

(www.jabuka.tv) 

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.