Osobe s posebnim potrebama: Suradnja Vitežana i Ljubušaka

Dvije udruge za pomoć djeci i odraslim osobama s posebnim potrebama – “Betanija” iz Viteza i “Duga” iz Ljubuškoga uspostavile su prijateljsku, a moglo bi se reći, i interesnu suradnju koja već daje pozitivne rezultate.

No, treba reći kako udruge s istim zadacima i ciljevima nemaju i iste uvjete za rad i djelovanje, a sada je “Duga” “Betaniji” putokaz kako treba raditi i djelovati.

Neke pojedinosti doznali smo protekloga vikenda kada je veća skupina roditelja i njihove djece, članova udruge “Duga”, boravilo u Vitezu, a domaćini su im bili članovi udruge “Betanija” i Vitežani koji svesrdno podržavaju njihov rad i djelovanje.

Prijateljsko druženje, razmjena iskustava, igra i druženje djece, sklapanje novih prijateljstava…, sve se to odvijalo u Planinarskom domu Hrvatskog planinarskog društva “Vitez” u Zaselju, smještenom nadomak Viteza, na više od 600 metara nadmorske visine u prekrasnom prirodnom okruženju, piše Večernji list BiH.

Dom na dvodnevno korištenje, naravno, bez ikakvih naknada, udruzi “Betanija” ustupili su viteški planinari, što je, nedvojbeno, gesta vrijedna pozornosti.

S članovima ovih dviju udruga bili su i brojni Vitežani koji na razne načine podupiru rad “Betanije” uz nadu kako će, uskoro, ta udruga naići i na potporu svoje općine Vitez kakvu je imala i ima “Duga” iz Ljubuškoga.

Kako nam je kazala predsjednica udruge “Duga” Zora Skoko, u Ljubuškom je, uz veliko razumijevanje općinskih struktura vlasti na čelu s načelnikom Nevenkom Barbarićem, na inicijativu “Duge”, otvoren Centar za mentalno zdravlje, a što je bio veliki pozitivni iskorak za članove te udruge, za Ljubuški, pa i za šire zapadnohercegovačko područje.

Mi smo i do izgradnje Centra za mentalno zdravlje uspješno radili i djelovali. U naš rad i djelovanje bile su uključene stručne osobe – psiholog, logoped, fizioterapeut…, djelovala je radionica za roditelje djece s posebnim potrebama, a s Centrom za mentalno zdravlje sve to je podignuto na mnogo višu i kvalitetniju razinu. Mi se na tome ne zaustavljamo, tražimo i nove iskorake naše udruge, imamo 52 člana, a znamo kako je djece i odraslih osoba s posebnim potrebama samo u našoj općini više od stotinu, kazala je predsjednica udruge “Duga” Zora Skoko.

Mi, kazala je Miroslava Bobaš, jedna od osnivačica “Betanije” – ponekad “zavidimo” našim prijateljima iz Ljubuškoga. Želimo i hoćemo ići istim ili sličnim putem, za početak nam je potrebno dodijeliti općinsko zemljište i dozvole za gradnju centra sa statusom javne ustanove ili pak područnoga odjela Javne ustanove “Duga” iz Novog Travnika koja je prekapacitirana. Nadamo se da će to pitanje, naše molbe, na koje već više od tri mjeseca ni odgovora nismo dobili, uskoro biti pozitivno riješeni i da ćemo krenuti putem kojim su išli i idu naši prijatelji iz Ljubuškoga.

Ljubušaci su nam kazali kako su više nego zadovoljni boravkom u Vitezu, gostoprimstvom, prijateljstvom i ističu, što potvrđuju i Vitežani, kako je njihov dolazak u Vitez tek početak pravog prijateljstva i korisne suradnje te razmjene iskustava tih dviju udruge iz dva prijateljska grada.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.