Osobe koje zatraže azil će po hitnom postupku morati napustiti zemlju

Vlasti Švedske “su zabrinute” zbog porasta broja osoba iz BiH i drugih zemalja regije zapadnog Balkana koje su vrbovane platiti skupu cijenu putovanja, između ostalog, u Švedsku kako bi zatražile azil, priopćilo je danas Veleposlanstvo Švedske u BiH.

“Vlasti Švedske su svjesne izazova i poteškoća s kojima se suočavaju BiH i regija. Međutim, ovi uvjeti nisu dovoljan razlog da bi se nekom dodijelila međunarodna zaštita u Švedskoj. Osobe koje po tom osnovu zatraže azil bit će odbijene te će po hitnom postupku morati napustiti Švedsku, prenosi dnevnik.ba. Neće im biti dodijeljena novčana naknada, ili neka druga naknada ili beneficija”, navodi se u priopćenju.

Vlasti Švedske i Veleposlanstvo uspostavile su dobru suradnju s nadležnim tijelima BiH kako bi kontrolirali ovaj problem. Bezvizni režim podrazumijeva da osobe, koje ispune uvjete, imaju pravo kao turisti ostati u području Schengena maksimalno 90 dana u razdoblju od šest mjeseci, kako bi se susrele s rodbinom ili obavile posao.

Moguće je, također, pribaviti radnu dozvolu u Švedskoj, ali, u tom slučaju, potrebno je predati poseban zahtjev u Veleposlanstvu Švedske u BiH, a ovaj proces nema nikakve veze s postupkom traženja azila. “Švedska je već dugo vremena značajno uključena i angažirana po pitanjima postizanja napretka u BiH uopće te po pitanju prava manjina u BiH, a posebno u regiji, ne samo kroz aktivnosti i projekte koje provodi Švedska međunarodna agencija za razvojnu suradnju (Sida). Naš angažman po ovim i drugim pitanjima suradnje i pomoći BiH i njezinim stanovnicima se nastavlja”, navodi se u priopćenju.

(www.Jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.