Osnovni troškovi četveročlane obitelji iznose više od dvije prosječne plaće

Najveću prosječnu plaću – 1.142 KM prošle godine su imali građani Stanara najmlađe općine u Republici Srpskoj, dok su najmanje zarađivali stanovnici Kupresa – 404 KM.

Republički zavod za statistiku RS je objavio publikaciju o prosječnim zaradama u kojoj je navedeno da je prosječna plaća u RS prošle godine iznosila 836 KM i da je porasla za 18 KM u odnosu na 2012. godinu.

Međutim od 64 općine u RS, u većini njih građani su zarađivali manje od prosjeka, piše Blic.rs.

Najveće prosječne plaće od oko 1.000 KM osim u Stanarima bile su u Gacku – 1.010 KM i Ugljeviku 1.130 KM.

Plaću veću od prosjeka prošle godine su zarađivali i građani Foče – 976 KM, te Banjolučani čija prosječna plaća je iznosila 962 KM.

Oko 900 KM su bile prosječne plaće u Istočnom Drvaru i Istočnom Mostaru te Istočnom Novom Sarajevu gdje je prosječna plaća u odnosu na 2012. povećana za 130 KM.

Pored Mještana Kupresa koji su mjesječno zarađivali nešto malo više od minimalca, najlošije su bili plaćeni mještani Donjeg Žabara -567 KM i Jezera – 559 KM.

Osnovni razlog većih primanja u ovim općinama su termoelektarne u kojima je zaposlena većina stanovništva.

Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista RS „Swot“ kaže da općine koje imaju termoelektrane imaju mali broj stanovnika.

– Te općine imaju kombinaciju velikog sustava koji donosi profit, a nemaju velike troškove – navodi Todorović. On dodaje da su u Banja Luci plaće veće od prosjeka, jer je riječ o gradu s najviše stanovnika i administrativnom i financijskom centru.

– Zanimljiva je Foča koja nema veliki broj stanovnika, ali postaje postala regionalni i sveučilišni centar što sa sobom donosi pokretanje određenih djelatnosti – navodi Todorović.

Što se tiče općina s najmanjim zaradama one nemaju niti dovoljno stanovnika niti gospodarskih aktivnosti.

– Ove općine nemaju poduzeća a i proračun od PDV-a koji se raspoređuje na osnovu površine, broja sudionika i broja stanovnika im je manji – ističe Todorović. On ističe da republički prosjek plaća nije realan jer ga određuju visoke plaće u administraciji i financijskim oblastima.

– Kod nas su administrativni radnici više plaćeni od radnika u gospodarstvu za razliku od razvijenih zemalja gde je situacija obrnuta – naglašava Todorović.

Kada bi se računao prosjek zarada u proizvdonom sektoru on bi dodaje Todorović bio mnogo niži.

Kada se uzmu troškovi života za prošlu godinu zaključak je da prosječni građani u RS gdje god živjeli ne zarađuje dovoljno za život.

Podaci Saveza sindikata RS pokazuju je za osnovne životne troškove četveročlane obitelji u prosincu prošle godine trebalo 1.868 KM što su više od dvije prosječne plaće u RS.

Najviše novaca 689 KM trebalo je za prehranu, zatim za stanovanje i komunalne usluge 578 KM.


(www.jabuka.tv)
2 komentara

  • A ljudi raïde za 400 -500 KM a umirovljenici koji su rafili 40 godina imaju 30p-400 KM a dvije prosječne plaće iznose 1700 KM.
    Zato mlade obitelji odkaze ostaće im široko.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.