”Oslobođenje” Širokog: 71 godina od stravičnih partizanskih zločina

Široki Brijeg 7. veljače obilježava kao Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk, a upravo su tog kobnog 7. veljače prije 71 godinu partizani ušli u Široki Brijeg te počinili stravične zločine u Franjevačkom samostanu na Brijegu.

Tada su na brutalan način u ratnom samostanskom skloništu ubili dvanaestoricu franjevaca.

Kuriri 11. dalmatinskog korpusa

Za vrijeme Drugog svjetskog rata pored ustaša su u gradu bile smještene i talijanske te domobranske postrojbe.

U srijedu ujutro, oko 11.00 sati tog kobnog 7. veljače partizani su probili zadnje linije ustaško-talijansko-domobranske obrane te ušli su u Široki Brijeg.

U franjevačkom samostanu su pronašli dvanaest fratara te nekoliko učenika koji su se skrili zbog sigurnosti.

Potom su partizani, iz zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana izveli sve fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu ubili, a neke i žive spalili.

partizani_ploca

Dan prije, pedesetak osoba, među kojima i devet fratara i 30 učenika su se sakrili u fratarsku mlinicu, uz današnju Ulicu pobijenih franjevaca (Obilazna cesta) u Širokom Brijegu, te su se 8. veljače nakon prestanka napada vratili u samostan. Tu su ih dočekali partizani te ih odveli u nepoznatom smjeru. U posljednjih nekoliko godina otkriveno je da ih je najviše ubijeno u okolici Zagvozda.

U Drugom svjetskom ratu na području Hercegovine ubijeno je ukupno 66 franjevaca.

Njemačko-ustaško-domobranske postrojbe imali su 4.000 mrtvih, a partizani oko 800.

crkva_siroki_rat_unutrasnjost

Unutrašnjost crkve 7. veljače 1945. godine – Snimio partizanski vojnik koji je fotografiju prije nekoliko godina predao Vicepostulaturi

Sljedećih dana i mjeseci, partizani su uhitili i ubili na stotine nedužnih civila tako da je u Drugom svjetskom ratu i poraću, statistički, ubijen svako deseti stanovnik Širokog Brijega. Župa Široki Brijeg 1940. godine imala je 8.004 stanovnika.

Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu i poraću na području općine stradalo  između 786 i 2.157 osoba. Po okončanju borbi, partizani su uspjeli zarobiti oko 1.400 njemačkih i hrvatskih vojnika, a čelnici tadašnje OZNA-e, tih su dana, dali uhititi preko 2.000 Širokobriježana.

franjevci_pobijeni

Uništeno je kulturno blago, zajedno sa samostanskim, crkvenim i školskim inventarom, a zgrade su teško oštećene. Dvije godine nakon rata spaljene su matične knjige vođene od 1753. godine, a franjevci protjerani. Širokom Brijegu je 1953. godine oduzeto čak i ime te nametnuto ime Lištica po rijeci koja prolazi kroz grad. Prvotno ime ”Široki Brijeg” vraćeno je 1991. godine.

Nakon tih teških stradanja Široki Brijeg je desetljećima povijao rane.

(www.jabuka.tv)

43 komentara

 • Ja mislim da je to sve relativno
  Eno pogledajte golman Milana ima samo 16 godina
  Tako da bolje bit i iz Cerovi doca nego iz Britvice
  Moje misljenje neko se more slozit neko i nemora

 • Bože sačuvaj koje sve gluposti pišete u jednom recimo prilično realnom povijesnom trenutku. Dakle, autor teksta piše doslovce i ovo;partizanske snage su tog i tog dana probile linje ustaško, talijansko-domobranske obrane grada i zauzeli ga.sic…Nije bilo nikakvih talijanskih postrojbi koji bi zajedno s ustašama, domobranima i pripadnicima Njemačke vojske -branili Široki Brijeg. Nije ih naprosto ni moglo biti jer je Italija kapitulirala zapravo skoro pune dvije godine prije.
  Dakle, talijanske vojske , tu nije bilo nikako u redovima obrambenih snaga NDH.
  Ali zato ih je bilo itekako u redovima partizanske ,osvajačke rulje i horde, ubilačke formacije poznate po brojnim zločinima nad nedužnim civilnim stanovništvom s prostora današnje BiH, I Hrvatske.
  Talijanski vojnici zarobljeni skoro dvije godine prije od strane partizanskih,šumskih postrojbi, ponovno su sudjelovali po drugi put u okupaciji i agresiji na hrvatsko stanovništvo i prostore NDH.
  PRVI put početkom rata 1941god, kad su kao strana i nepoželjna vojna sila okupirali prostore NDH, i stvorili okupacijske zone u kojima su tlačili, terorizirali hrvatsko i muslimansko stanovništvo,forsirajući srpske četnike da vrše pokolje nad domicilnim Hrvatima i Muslimanima,što su ovi(četnici) jedva dočekali.
  Dakle, Talijani ne samo da nisu zajedno sa Njemačkim i Hrvatskim postrojbama branili Široki Brijeg, nego su sudjelovali kao pripadnici partizanskih rušilačkih hordi u osvajanju Širokog Brijega. Ne jednom , već dva puta!To je sva istina o talijanskim vojnicima , koji su nakon predaje partizanima 1943 god.U ZNAČAJNOM BROJU ,PRIDRUŽILI SE PARTIZANSKIM(Dalmatinskim)osvajačkim, zločinačkim jedinicama i po drugi put! sudjelovali u agresiji na službene postrojbe NDH, I nedužan narod KOJI SE NI KRIV NI DUŽAN NAŠAO NA UDARU BROJNIH ZLOČINACA I PSIHOPATA iz partizanskih postrojbi koje su svoje ratne i ne samo ratne frustracije iskaljivali nad nedužnim narodom…

  • Hvala na komentaru! Istinito ste opisali povijesne cinjenice, o kojima se javno nitko ne bavi i ispravlja komunisticku verziju povijesti. Za vrijeme talijanske okupacije, Ustase nisu imali ovlasti da brane hr. puk, koji je bio izlozen cetnickim pokoljima kao saveznicima talijana, sto je ucinilo nase Hrvate u Dalmaciji da odu u partizane. Poslije pada talijana 1943, cetnici su presli u partizane, pri cemu ustski otpor brojcano, nije bio moguc boriti se na svim frontovima. [

 • Tare banda komunistička i danas samo smo mi zabili glavu u pijesak. Bolje da nas sto pobiju nego da nas 2000 ode po svitu. I to je kao antifašizam-serem im se na njihov antifašizam

 • Banda ista vlada,samo tada Škripari bježali u planine,brda okolo,sada se bježi od domaći izdajnika i prodanih duša u R.Hrvatsku.Barem te ne mogu ubiti bez suda,to je prednost u odnosu na 45 god.,a da ti mogu napakovati ,montirati sudski postupak mogu,uništiti život mogu i onda te zabave o jadu,da ti život omrzne.

 • Znali su koljaci sto rade u Crkvi nije bio nitko naoruzan niti vojnik ,laz postane istina nakon toliko godina laganja.
  Mrznja i zlikovci pobili neduzan narod neka njima Bog sudi .

 • Protiv sam svakoga zločina nad nevinim žrtvama. Samo nešto zaboravljate da su Antu na vlast doveli ti isti zločinci iz Italije. I dakako ustaše, nijemci, talijani su zajedno do 1943. činili teške zločine a dalje do 45. bez talijana jer su popušili. I kako netko tko je veliki katolik može podržavati onoga tko propagira mržnju, klanje, ubijanje. Toliko o licemjerju.

 • Svi vaši komentari stoje,ejjjjj fratre,djecu,vezali žicom i žive ih palili,nedužno stanovništvo odvodilo u nepoznato i pobili, e to je bio maršal Tito najveći krvnik hrvatskog naroda,a sljedbenici njegovi se pozivaj samo na to sto su ustaše radili,ne kažem da je i to uredu, ali činjenica,je koju niko nemoze pobiti,ta da su se ustaše i ANTE PAVELIC, borili za NEZAVISNU HRVATSKU,koju nismo imali do tada 1000god,ne birajući sredstva kako do nje doći,a krvnik Tito da ne nabrajam Bleiburg,Udbu, Oznu itd.Je sa svojim dalmatinskim partizanima borio za Jugoslaviju,a znamo kako je se zivilo u vrijeme kralja i što je hrv.narod trpio i kako smo bili ravnopravni,pa ubijali su naše zastupnike u skupštini (S.Radić) kako su htijeli,e to je i dobio nažalost Josip Broz,koji jednom rece:prija ce Sva uzvodno potec nego Hrvatska samostalna biti.Da bog pa mu zemlja kosti izbacila njemu i njegovim nostalgicarima

 • Kako to veliki vjernici kunu? Pun kufer mi crnih i crvenih. Ipak prvi su crni počeli činiti zločine. Ovi uzvraćali. Čitajte naslov na internetu. Ukucajte svjedočanstvo liječnice iz ukrajine. Sve joj je BOG pokazao Raj čistilište pakao. Ukucajte naslov na internetu:LJEČNICA JE TRI DANA BILA MRTVA pa ćete viditi. Zato ne kunite.

 • I što bi bilo da 1945. nisu pobjedili komunisti? Budući da su naravno sile zla izgubile u ex jugu bi se uz veliku podršku Rusije, Francuske i Engleske vratio kralj i sve nas hrvate bi protjerao. To bi bilo tako. Ovako se HR osamostalila na račun novoga ustava iz 1974. Godine. Tu je Tito zaslužan kakav da je bio. A znamo da je bio diktator. Ali je čuvao branio radnike. Što imamo danas? Umjesto da je iza 1995. HR napredovala sve su veliki hrvati uništili korupcijom. Za koga smo ratovali? Za tajkune koje su hdz-ci doveli na vlast. Katastrofa. Da sam mlađi odmah bi otišao u Kanadu raditi zarađivati nešto stvoriti i nikada se ovdje ne bi vratio. Ovdje u HR su lopovi jako ugledni cjenjeni građani.

  • Jugonostalgičaru,zar rat nije počeojoš stvaranjemstare Jugoslavije u kojoj su Hrvati dobili sporednu ulogu, biliprogonjeni i obespravljeni? Tko i gdje ubi Stjepana Radića? I kad je sve bilo gotovo a Jugoslavija “oslobođena” 1945, tada su Titini komunisti počinili najveće zločine.

 • Tebe i takve treba protjerat iz Hrvatske,oduzet putovnicu ne dozvolit da se izjasnjavate Hrvatima,tebi je očito dobra Yuga bila,čuj crni počeli rat a jesi i pametan ,zašto su ga poceli dobro im bilo 1000god živiti pod tudjom zastavom,i raznim terorima,i kakva je to izjava da bi se kralj vratio na vlast i NDH jesi ti dobar što izjavljujes,ANTE nevlja,a Tito je dobar,ej Bleiburg preko 100000tisuca nenaoružanih, koji su se predali nakon kapitulacije, i nisu imali oružje pobio,poslije njegova UDBA jos na našu emigraciju, i nezna se koliko ih je pobila,i on je OK,je možda tebi i tvojim dalmatinskim partizanima, ali nama Hrvatima u Širokom Brijegu nije,i dobro ovaj gore napisa,zemlja mu kosti izbacila

 • Što ti je Tuđman bio već komunista i to zadrti. Bio sam četri godine u ratu. Za koga? Za tajkune koji gulu sirotinju. OVO NIJE NI PRIBLIŽNO HR KAKVA BI TREBALA BITI. Tko je upropastio to znaju i ptice na granama. Bitno da hdz-ci pričaju šuplje priče. Što ne hvataju tajkune, zatvaraju i vraćaju tvornice u državno vlasništvo? Malo morgen. Najbolje bi bilo da nas Austrija okupira kao u prošlosti. To je napredna država bila. Sada je napredna i biti će u budućnosti napredna. Ovako samo tajkuni uživaju.

 • Za ovog Hajduka Dubrivnik..
  Poznat si po mržnji Hrvats,posebice ako se spomene Široki Brijeg.Pas ti j.m.treba ti zabranit komentirat.Pratim tvoje komentare odavno.Običan si iscjedak vaginos.Soli pamet onom ko te okotio.Ali šta je čudno možda si potomak ovih koji su činili zločine.Pogledjte imena ispod slike.Dalmoši sve.

 • Isprani mozgu tko ti je više od hdz upropastio Lijepu Našu? Vi Hrvati iz Hercegovine sebe smatrate pametnijim od svih drugih Hrvata. Ništa vam ne valjaju dalmatinci, slavonci, istrijani, ličani, zagorci itd. Ma vidi ti to. Hocete jednu državu za šverc to jest Herceg Bosnu, a drugu za živjeti. Sami ste ovdje u komentarima pisali da mnogi od vas imaju vojne visoke mirovine. Pa što takve ne prijavite ako toliko volite Lijepu Našu? Već šutite kao pičkice. Ja da znam prijavio bi a ne bi kao vi glumio velikoga domoljuba. Tko je više od hdz upropastio Hrvatsku državu? Ali vama su i dalje oni sve i sjaj jer od njih imate očito veliki interes i licemjerno glumite velike patriote. Što dolazite živjeti u Dalmaciju kada vam dalmatinci ne valjaju?

 • Još nitko nije od vas odgovorio na pitanje: Kako to ako ste tako veliki katolici kako sami sebe pokazivate, podržavate slovo U? Zna se da je to slovo simbol svega negativnog. Kako to netko tko je vjernik i trči u crkvu može podržavati tamne sile koje su klale ubijale sijale mržnju? Bože sačuvaj. Amen.

 • Djubre jedno šta ćeš ti na našem portalu non stop..ti bio u ratu?Jesi šupčino damo na drugoj strani.Tko si ti da pljuješ ko pašče non stop.Uša papčino.

 • Jesam bio četri godine! Da sam znao da će ovako biti nebi dana bio. Hoćeš da ti nabrojim neke poznate tvrtke u Dubrovniku koje su bile vrlo uspješni giganti a nestali pod čudnim okolnostima od 1990. Godine? Pekara Orlando, Dalmacijabilje, Tvornica Ulja Radeljević, HTC-Babin Kuk, Dubrovkinja i posebno GP-Dubrovnik nekada imao 1500 radnika. Sve to sjebano u korupciji i nitko nije odgovaro. Da ne spominjem Kamensko u Zagrebu, Uzor iz Splita itd. Sve uspješni giganti. Sve sjebano od kada su hdz hrvatine došle. I za koga sam ja ratovao? Za koga ginuli branitelji u Vukovaru, Škabrnji itd. Daj ne kaki.

 • Vama je svak tko ne voli hdz-lopine protivnik HR. Nevjerojatno a hdz sjebo cjelu privredu i vama je dobar i klanjate mu se. Pa dajte sve što imate svu imovinu dajte karamarkanu i ekipi neka vam i dalje prodavaju šuplje priče. Aj BOG vas blagoslovio.

 • Ko to tebi kaže da smo mi svi za HDZ,nabijem svakog političara na kurac i svaku stranku isto,ali ti momak nemoj drugima soliti pamet, ko je sta bio,sta radio u prošlosti,ja vijerujem da svako ko kom,govori iz obiteljskog iskustva što su mu roditelji pričali ili dijedovi, to govori bolje od bilo koje knjige ili Interneta,još gore da ti pričaš o Tudjmanu, da bio komunista zato što je morao biti,a zaboravio si da je on dva puta lezo u zatvoru za HRVATSKU,a da je imao svojih grešaka imao je, sta znači veliki katolici, svak po svojoj potrebi ide u crkvu,i samo da znaš nama u Širokom Brijegu najviše Zla nanila je Zvezda petokraka a ne slovo ‘U’,to što je kod tebe kontra tvoj problem,i još za more i dolazimo živiti dole,i toga je sve manje,mi smo za vas dole Bosanci, i čudite se što vas ne volimo, koliko god misliš da nas VI mrzite,mi vas mrzimo više,ne Slavonce,ne Licane,nego dalmatince,opet svaka cast izuzecima ali malo ih je,samo što je kod nas sve sirotinja nema narod novca za nešto više,niko vam nebi dolazio dole na more dok god smo mi Bosančine, zamisli samo da mi vas Dalmatince nazivamo Purgerima gdije najviše boli,i za kraj vidim da poštujes Tita i njegov oslobodilački poduhvat, zašto stalno spominjes katoličanstvo,ima jedna pjesma koja se kod nas cijeni a glasi:ko je moga,zamisliti lani, da se Božić slavit partizani) tako da ne vidim povezanost

 • Postovani Hajduk-Dubrovnik nista gore kad je netko tako isfrustriran kao ti.
  Prvo upravu si kad pricas o djelu HDZ-a komunjare, SDP-u da nepricam sve su to
  ucenici skole u Kumrovcu. Dok su neki stvarali drzavu onda su neki krali a danas se vidi
  tko su vecinski vlasnici Hrvatske, AGROKOR-Imocanin ozenjen srbkinjom, ATLANTIK grupa
  supruga srpkinja, KRALJ secera Zadro takodjer kazu tradicionalno srpski zet kao i tata mu
  ADRIS i drugi a najmanje hercegovaca. PALA UKA NA VUKA. Silne afere po Hrvatskoj u remetincu;
  Sanader, Cobankovic, Polancec, Protega, Sinovcic, Premilovac,Sapunar,Vidosevic itd sve hercegovci. A tek sad ako bude politicke volje i snage u dalmatincu Petrovu da istrazi gdje nesta od 2011 do 2015 g, 100 milijardi kn. pa ces vidit opet sve hercegovci kao i dosada.
  Zao mi te jer te mediji kako rece Zdenko Duka “informiraju i formiraju” . kad je zlocin u pitanju
  tko ga god ucini to je ZLOCIN. Nemoj bar vise ludovat i grijesit nego se pomoli i zamoli Gospodina da te PROSVIJETLI.

 • Eee ,mali partizan – od ajduka i dubrovnika(namjerno mala slova)..
  Pljuješ ko pseto po svemu što ima imalo vrijednosti, a hvalisaš otpadnike..Tebi je vjerovatno Mesić OK,Pusićka,Zoki i ta bagra.Pročitan si ko zadnji papak..Nego dobro su ti rekli ovi ljudi gore da se ne ponavljam..Čuj ja bio 4 godine..Da si bio cijenio bi neke stvari a ne bi kakio ko foka.NAJBOLJE TI NETKO GORE REČE “UŠA”.

 • Mi Hrvati iz Hercegovine ne mrzimo svoju braću Hrvate iz Hrvatske. Niti smo ih ikad mrzili, nit će mo to činit ubuduće. Međutim , mora se postaviti pitanje ,je li doista tako i s druge strane granice?Koliko sam puta u Zagrebu vidio i čuo na svoje uho, i na oči vidio neskrivenu mržnju prema nama Hrvatima iz Hercegovine. Je li to možda zato što smo svi , više manje ko jedan priskočili početkom devedesetih pomoći stvaranju Hrvatske države , koju smo svi željeli?Tu državu , kakva god ona bila( a bila je stvarana u teškim ratnim prilikama)mi Hrvati nismo imali gotovo tisuću godina. Znali smo , ako sada izgubimo, ako sada propustimo priliku kakva se javlja jednom u stoljeću-da za drugu vjerojatno više nećemo imati prigodu. Raselit će nas , rastjerat će nas, pobit , pozatvarat će nas , ako ne uspijemo. Hvala Bogu -uspjeli smo. Stvorili smo nezavisnu Hrvatsku državu , sa svim njezinim , vrlinama i manama. Nije bilo lako, žrtve su bile brojne i velike , ali trud se isplatio. Hrvatska država je rođena u krvi, u suzama, u boli i patnji. Kao što rekoh -isplatilo se!
  Nijedna država koja je stvorena tako reći,preko noći, ne može također ni ti preko noći postati bogata , sretna i uređena država. To je proces , koji traje i traje. Tako je bilo u svim državama koje su nastale i bez rata , a kako je tek onda moglo ne biti tako s Hrvatskom državom koja je stasala, koja se rađala u ratu ,u krvi u patnji , kao što rekoh.?Hvala Bogu HRVATSKA DRŽAVA JE TU….
  MOŽDA SE TU “NALAZI”naša genetska”pogrješka”naš Hrvatski-Hercegovački KRIMEN(krivnja), jer smo mi Hrvati Hercegovine dali itekakav obol stvaranju te Hrvatske države?Možda, kažem, a vjerujem da jeste baš to razlog zašto neke”napredne, lijevo liberalne ideološke snage)-čitaj reformirani komunisti , samo pod drugim i drukčijim imenom , ne mogu smisliti ni ti okom vidjeti Hrvate Hercegovine koji su im oduvijek bili trn u oku ili kamenčić u cipeli koji ih žulja i čini im neugodu i bol pri svakom pokretu.
  To je prava istina o Hrvatima Hercegovine. Nismo mi nikakvi lopovi, niti , razbojnici, nuikakvi pustolovi ni pustahije koje iz obijesti idu ratovati za neku tamo kvazi zemlju u nastajanju. Mi volimo svoju Hrvatsku i zato smo itekako osjetljivi na sve one koji ju (Hrvatsku)ne vole, koji je mrze, koji vladaju s njom ,kao da im je krvna neprijateljica a ne Majka i Domovina.
  Zato mi Hrvati Hercegovine ne možemo mirno gledati kako se raznorazni izrodi i kao što reče cijenjeni književnik I.Aralica-fukare i mentalni komunisti, iživljavaju i izredavaju na Hrvatskoj državi , kao na olinjaloj mazgi. Hrvati su imali tu nesreču da zadnjih 15-16 g.Hrvatskom vladaju oni koji je ne vole , koji je ne mogu smisliti , koji je zapravo mrze iz dna duše , ali koriste novac , sve materijalne i ekonomske povlastice iz te mrske im države ,grabeći pohlepno i duboko u oonako slabu i tanašnu kasu, koja hrani tu istu Hrvatsku državu. Hvala Bogu, riješili smo se i njih. Jednom zauvijek nek odu u ropotarnicu povijesti , na smetlište i đubrište propalih utopističkih ideja o komunuističkom”blagostanju”i bratstvu i jedinstvu svih naših naroda i cijenjenih narodnosti, od kojih su jedni uvijek bili “MALO”ravnopravniji i nemalo ispravniji.
  Još je blagopokojni Kardinali blaženik Alojzije Stepinac (kog su mučki ubili-otrovali komunistički satrapi)rekao da bi On(Stepinac)bio nitkov , kad ne bi priznao stoljetnu težnju stvaranja Hrvatske Države, koju je narod tako dugo iščekivao. I to je sva istina o NDH. Narod ju je želio svim srcem!
  To što se u toj državi stvari nisu posve odvijale ,kako je trebalo i moglo, bio je splet posve nepovoljnih povijesnih okolnosti i političkih sukoba i razmoilaženja svakojakvihh političkih koncepcija, koje su se sudarale na tom prilično malom ali uzburkanom prostoru. Režim je naravno činio grješke u svom tom kaosu i kolopletu kaotičnih zbivanja drugog svjetskog rata.Tu prvenstveno mislim na Zločine koji su se provodili nad nedužnim stanovnicima NDH, židovske nacije.
  SVE je to rađeno, logori i odvođenje Židova uglavnom pod Njemačkim nacionalsocijalističkim već ranije donesenim planovima pogroma. Nisu tu mogle vlasti NDH, SKORO NIŠTA.
  Pokušalo se zaštiti Židove, koliko se moglo , ali jednostavno Njemačke vlasti su uporno inzistirale na provođenju pogroma i na holokaustu nad Židovima, kaao i u cijeloj Europi.
  Srbi su recimo već koncem 41 početkom 42 godine izvjestili izaslanikom kod FURRERA ,da su oni kao prvi u Europ riješili svoježidovsko pitane-tjest , fizički su eliminirali većinu Židova na svojim stratištima oko Beograda. To su više .-manje činili svi u Europi s nedužnim židovskim stanovništvom. I to je sramota , koja če zauvijek ostati zapisana kao crna mrlja nad savješću i obrazom cjelokupne EUROPE.
  Stepinac je pokušao i uspjevao spašavati na tisuće Židova pa i Srba od pogibelji.
  Po tom je on velik muž i zaslužan pravednik U Hrvata, tog burnog , ratnog vremena i vihora koji je kosio na sve strane , ne birajući tko je tko ili tko je pravedan a tko nije.
  Hrvati su danas hvala Bogu svoji na svom u prijateljstvu sa svima koji nam ne žele zlo . Onima drugima ionako, nikad nismo bili dragi, jer nismo htjeli biti nečije roblje na svom voljenom ozemlju.
  Što se tiče hercegovaca tajkuna , koji su kao eto opljačkali Hrvatsku-ako ih ima , a ima ih zasigurno puno manje nego odnekud drugdje -oni imaju ime i prezime. Ne može se do sudnjeg dana upirati prstom u Hrvate Hercegovine i govoriti ;lopovi, lopovi….
  Treba se samo sjetiti Gojka Šuška i tisuće drugih hercegovačkih domoljuba , koji su itekako zaslužni za stvaranje Hrvatske države. Njihova žrtva ljudskim mjerilima je -nemjerljiva. Da nije bilo njih , kao i brojnog milijunskog iseljeništva podrijetlom iz BiH, PITANJE je bi li Hrvatska bila moguća i ostvarena?!
  Početkom Domovinskog rata u republici Hrvatskoj skoro svaki drugi bojovnik, redarstvenik oružanih snaga Republike Hrvatske je bio Hrvat podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. Da nije bilo njih, upitno je bi li se ikad stvorila Hrvatska država. Ja mislim da u tom grmu leži zec!!!!!, svih problema lijevo liberalnih, komunističko boljševičkih ostataka jednog propalog režima-prema Hrvatima Hercegovine.

 • Ono što pišu konjine, razne partizanske mudonje zanemarite. I PONEKOGA IDIOTA S OBJE STRANE ZANEMARITE. ISTINSKI DOMOLJIBI ZNAJU KO JE STVARA HRVATSKU. TISUĆE DIČNIH SINOVA OVE ZEMLJE SPREMNO JE BILO ŽIVOT DATI I MNOGI SU GA I DALI. ŽALOSNO DA IH SE SADA TAKO GLEDA. I NIJE SLUČAJNO ŠTO JE OLUJU PREDVODIO UPRAVO MINISTAR ČASNI GOJKO.
  Što se tiče lopvoa svakomu se normalnom gade, ne branim ih ni u jednoj stranci. triba radit na tomu da se sve procesuira.
  Dragi dalmatinci i hercegovci šta bi mi jedni bez drugih nemojte nasjedat na mržnju i generaliziranje. Veseli me kad pijemo zajedno i na kopnu i na moru i kad vidim koliko ovi dana dalmatinski registracija putuju prema Blidinju.

 • Jesam bio sam 4 godine u ratu ali da sam znao da će ovako biti oguljena NIKADA NEBI RATOVO. Kada sam se skinuo za kratko vrijeme osto bez posla. U isto vrijeme HDZ GOVNARI NAM PRODAVALI I SADA PRODAVAJU MAGLU. Nabijem na kurac i sdp i hdz. Stare komunjare su bar zatvarale lopove. I vraćo bi svaki oteto. Znam par primjera koji su dobili batine zbog krađa i sve vratili. A sada su lopovi ugledni građani.

 • Socijalizam je bio zakon sistem za maloga čovjeka. Radilo se i normalno živjelo. Dobijali se stanovi. Danas veliki vjernici gazu radnike. Jeli to u redu. Kako smo svoj na svome kada je skoro sve u rukama stranaca. Nafta, hoteli, banke, telefonija itd. Sve rasprodali oni hdz govnari koji su lagali parolama tipa SVE ZA HRVATSKU A HR NI ZA STO NA SVIJETU. I kako kao branitelj da budem zadovoljan kada vidim da ljudi skupljaju boce da bi preživjeli. Aj Bog i živjeli. Želim vam sve najbolje u svemu i BOG vas blagoslovio.

 • Svi vi koji volite ndh podržavate i naciste i fašiste. I vi bi u Aušvicu ubijali da ste tada bili živi to je očito. Samo izigravate velike katolike. To je paravan i obmana. Čemu idete u crkvu? Sebe lažete. Hvaljen BOG navjeke. Amen.

 • I nije istina da je ndh bila želja hr naroda. Čisti dokaz ustanak hrvatskih rodoljuba patriota domoljuba u šumi Brezovica kod Siska 22. 6. 1941. Godine i partizanski pokret. Samo neuke budale koje pojma nemaju mogu voljeti fašizam i nacizam. Doduše fašizam je kao pokret jako bio prihvaćen u katoličkim zemljama što dokazuje koliko katolici mogu biti teški licemjerni lažljivci. I najsmješnija je izreka Bog i Hrvati. Budalaština na 100. Božiji izabrani narod su samo Izraelci. To lijepo piše u Svetome Pismu. Amen.

 • Bog je stvorio čovjeka. Tako čitamo u Postanju. Dakle svi su ljudi Božja djeca.Ponajviše bjelci, jer je njih u postotcima najviše kršćana među onima koji prihvatiše kršćanstvo.

 • Jadna naša HR oguljena i opljačkana i to od koga, od onih koji su se najviše u HR zaklinjali. Za mene su takvi gori od četničkih kukavičkih govana.

 • Samo ovaj “TRI IPSILONA” nesto zna narode moj i danas ima udbaša oko nas samo su haljinice presvukli nije nama niko kriv sto smo takvi.Strašan zločin dao Bog da se ne ponovi e moj narode vremena su nezgodna uztat ćemo se u bozijeu ptovidnost.

 • Tko je pisao ovaj uvod mislim da nema pojma…Odkuda talijani 1955 g
  na S .Brigu kada je fasisticka italija
  kapitulirala 1943god.ocemu ti piskaras ostavi se stvari k..neznas

 • Odkuda ovolika mrznja prema hrvatkom narodu izljev sovinizma
  ucite povijrst tj. Istinu tko je zlociac.
  Stvaranje hrvatske drzave je uzviseni cin svakog naroda na svojoj zrmlji

 • Amo braćo radit, delat, lavorat, rabotat, amo se slozit, amo se upregnit, amo dat svak sve od sebe, amo se međusobno poštovat, dogovorit, amo stvarat…
  Sve imamo, krenimo svak od sebe i od sada, ajmo braćo, anđeli su sa svakim od nas …
  Mi to moramo, mozda nemamo previse vremena, amo pocet svak od sebe i krenit
  Hrvatska nas treba, čeka nas i trpi, Hrvatska nas treba više nego ikad!!!
  Izađimo braćo iz klopke razdora, idemo delat za sebe, za sve nas, za Hrvatsku!!!
  Sigurno ce bit blagoslovljeno!

 • Udbasi zabo
  rVi

  Udbasi zaboravili sta su bili.Oprost?
  Triba se pokajati izrtvama
  se ispricati jesuli sviesni zlocina koje su cinili Tko su bili kvislinzi?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.