Osam najboljih čajeva za detoksikaciju koji pomažu očistiti organizam od otrova

Detoksikacija organizma se može provesti na različite načine. To je prirodan proces neutralizacije ili eliminacije otrova iz ljudskog tijela, a mnogi vjeruju kako čajevi mogu biti odlični saveznici u detoksikaciji.

Ako i vi planirate potražiti pomoć u prirodi, za početak si skuhajte šalicu nekog od ovih čajeva:

1. Čaj od maslačka

Jedno od sredstava za uklanjanje toksina iz tijela je mokrenje, a korijen maslačka potiče mokrenje.

To je nevjerojatna probavna pomoć koja čisti jetru i bubrege, kaže dijetetičarka Keri Glassman, osnivačica Nutritious Lifea.

2. Čaj od sikavice

Studije na dodacima sikavice pokazale su da ova biljka može smanjiti oštećenje i upalu jetre, kao i pomoći u obnavljanju stanica.

Sikavica se već dugo (otprilike 2000 godina) koristi kao biljni lijek za zaštitu jetre, a u moderno doba se reklamira kao lijek protiv mamurluka, iako postoji malo dokaza koji podupiru tu tvrdnju.

3. Rooibos čaj s limunskom travom

Crvenkasto-smeđa verzija Rooibosa dolazi iz fermentiranih listova južnoafričkog crvenog grma i poznata je po svojim snažnim antioksidativnim svojstvima pa ne čudi što može pomoći i u detoksikaciji.

Često se miješa s limunskom travom, stabljikastom biljkom koja se koristi u južnoazijskim kuhinjama, a za koju je dokazano da uklanja štetu od slobodnih radikala iz tijela. Studije sugeriraju da čaj od limunske trave djeluje kao diuretik. Poput čaja od maslačka, potiče mokrenje, što može pomoći u čišćenju jetre, bubrega, mjehura i gušterače.

Napomena: Diuretičke biljke koje sadrže esencijalno ulje (poput komorača i limunske trave) mogu biti rizične za one koji imaju bubrežne bolesti i zapravo su kontraindicirane, kaže travarica Daniela Turley, osnivačica Urban Healinga.

4. Čaj od komorača

U ayurvedskoj medicini komorač je sredstvo koje je poznato po svom utjecaju na probavni sustav, što je temelj zdravlja u Ayurvedi. Koristi se terapeutski za poticanje apetita i probavne funkcije, a čaj od komorača može ublažiti i zatvor opuštajući probavne mišiće, pomažući tako u čišćenju tijela i premještanju toksina kroz vaš sustav i izvan njega.

S obzirom na to, možda ćete htjeti početi sa samo jednom šalicom dnevno dok ne otkrijete koliko će intenzivno vaša crijeva reagirati. Osim toga, studije pokazuju da čaj od komorača povećava antioksidacijsku aktivnost u vašem tijelu i pomaže bubrezima i jetri da se nose s oksidativnim stresom.

Osim komorača, đumbir, sjemenke kima, kurkuma i cimet su začini koji se smatraju detoksikacijskim ponajprije zbog topline koju sadrže, kaže Ananta Ripa Ajmera, osnivačica i izvršna direktorica The Ancient Way i direktorica Ayurvede.

Probava se u ayurvedskoj medicini poetski doživljava kao nalik vatri – toplije tvari potpiruju vatru i podržavaju sagorijevanje toksina, dok je hladnije tvari obično gase i omogućuju da toksini ostanu u vašem tijelu, kaže Ajmera.

5. Čaj od peršina

I peršin je još jedna u nizu biljaka koje potiču uklanjanje vode, dok njeguju bubrege i druge organe za detoksikaciju.

6. Čaj od kurkume

Kurkuma svoju reputaciju zdravstvene zvijezde duguje kurkuminu, aktivnom sastojku koji pomaže enzimima koji izbacuju toksine i sadrži antioksidanse koji popravljaju stanice jetre. Također pomaže jetri u detoksikaciji metala, istovremeno povećavajući proizvodnju žuči.

Čaj od kurkume koristan je za sprečavanje oštećenja jetre jer potiče enzime jetre da uklanjaju toksične metabolite, kaže Turley.

7. Čaj od koprive

Čaj od koprive se radi od stabljike, korijena i lišća biljke koprive. Ona je prepuna polifenola koji mogu pomoći tijelu da se bori protiv upala i upalnih bolesti. Nježno stimulira limfni sustav, što može pojačati izlučivanje otpada kroz bubrege. U biljnoj medicini često se koristi za liječenje uroloških problema, poput infekcija mokraćnog sustava, zbog svoje sposobnosti uklanjanja štetnih bakterija, prenosi Index.

8. Zeleni čaj

Zeleni čaj odavno se reklamira kao moćan zdravstveni eliksir, i to s dobrim razlogom! Sadrži snažni antioksidans nazvan epigalokatehin-3-galat (EGCG), za koji studije pokazuju da može pomoći u sprječavanju rasta stanica raka u jetri i zaštiti od bolesti jetre. Zeleni čaj također sadrži L-teanin, aminokiselinu koja se koristi za proizvodnju drugog važnog svojstvenog antioksidansa, glutationa.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • A pesticidi herbicidi? Danas je pitanje dali je od čajeva veća šteta ili korist. Na nekima piše “bio” ali to niko ne kontrolira.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.