Osam loših navika koje nesvjesno usađujete svom djetetu – Jabuka.tv

Osam loših navika koje nesvjesno usađujete svom djetetu

Donosimo vam popis loših navika koje roditelji često potpuno nesvjesno usađuju vlastitoj djeci. Prepoznajete li se u kojoj?

Ovisnost o tehnologiji

Svaka obitelj ima svoju teoriju kada je u pitanju odnos djeteta i pristup malim čudima tehnologije, ali gotovo uvijek to nije dovoljno zdrav pristup. Pogledajte svoje navike i postanite svjesni da vas dijete promatra i uči od vas. Ako svakih nekoliko minuta provjeravate mobitel, teško ćete naučiti djecu da im mobitel ne treba jer bi se trebali s prijateljima igrati u prirodi.

Manjak samopoštovanja

Bez obzira jeste li roditelj dječaka ili djevojčice ako uvijek izgovarate negativne komentare na temelju vlastitog izgleda kada se pogledate u ogledalo, dijete će imati loš primjer. Ne govorite loše o sebi, o višku kilograma, borama ili lošoj frizuri pred djecom. Njima ste najljepši, a vaš manjak samopouzdanja otežat će i njima samima da vjeruju u sebe.

Loša prehrana

Uzalud kuhate djeci povrće, ako ga vi uspješno svaki put izbjegnete. Grickanje nezdrave hrane dok kuhate zdrav obrok uništava sav vaš trud jer djeca uče iz vašeg primjera.

Govorite loše o drugima

Svi dobro znamo da omalovažavanje drugih ne završava s izlaskom iz školskih klupa. Kada ste zadnji put popili kavu s prijateljima bez nekog sočnog trača? Izbjegavajte to činiti pred djecom jer će tako naučiti da govoriti loše o drugima nije ništa strašno.

Psovke

Čak i ako vam samo povremeno izleti koja psovka u naletu bijesa, dijete će to jako dobro zapamtiti. Ne čini vam se to ništa strašno? Činit će se kada dijete ponovi vaše riječi u parku u igri s drugom djecom. A znat ćete od koga je dijete to naučilo.

Kasni odlasci na spavanje

Spavanje pred televizorom ili vrlo kasni odlasci u krevet nisu dobar primjer djetetu. Važno je djetetu biti uzor i u ovom segmentu.

Upaljen televizor cijeli dan

Automatski palite televizor nakon dolaska s posla i ostavljate ga da radi cijelo vrijeme? Mnogo bolja opcija je upaliti radio ako ionako spremate, kuhate i čistite i ne možete gledati televiziju. Dogovorite s obitelji kada se gleda čija omiljena emisija ili serija, a ostatak vremena neka televizor spava. Pozadinska buka zapravo utječe na vaše strpljenje mnogo više nego što ste toga uopće svjesni.

Male sitne laži

Prije ili kasnije dijete će vas uloviti u nekoj od bezazlenih laži koja vam uopće nije bila potrebna, a upravo to je put do gubitka djetetovog povjerenja.

(Index.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.