Optužbe iz SAD-a: Pokušava se negirati povijest i politizirati tragedija u Srebrenici – Jabuka.tv

Optužbe iz SAD-a: Pokušava se negirati povijest i politizirati tragedija u Srebrenici

Sjedinjene Države u srijedu su optužile Republiku Srpsku za pokušaj negiranja povijesti odlukom o stavljanju izvan snage izvješća prema kojemu se odgovornost za pokolj više od sedam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka u i oko Srebrenice u srpnju 1995. pripisuje vojsci i policiji bosanskih Srba.

Američki State Department priopćio je kako izvješće vlade RS-a iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak ka pomirenju.

Sjednica parlamenta Republike Srpske održana 14. kolovoza predstavlja korak u pogrešnom smjeru, stoji nadalje u priopćenju State Departmenta.

Pokušaji da se odbaci ili izmijeni dokument o Srebrenici dio su širih nastojanja usmjerenih na reviziju činjenica rata, negiranje povijesti i politiziranje tragedije. U interesu je građana Republike Srpske preokrenuti trend štovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja te osigurati da njihovi zločini nastave biti javno osuđivani, dodaje se.

Parlament Republike Srpske u utorak je na zahtjev predsjednika tog entiteta Milorada Dodika odlučio zatražiti od vlade RS-a da stavi izvan snage svoje izvješće iz 2004. koje je potvrdilo činjenice o genocidu nad Bošnjacima što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

U potezu koji dio analitičara smatra još jednim pokušajem mobilizacije glasača oko srpske nacionalističke agende uoči općih izbora u listopadu, Dodik je na početku posebne skupštinske sjednice ustvrdio kako genocida u Srebrenici uopće nije bilo, a više od sedam tisuća ubijenih Bošnjaka nazvao je pretjerivanjem.

Parlament RS-a zaključio je kako entitetska vlada mora uspostaviti novo povjerenstvo koje će “na objektivan i nepristran” način utvrditi činjenice o zbivanjima na području Srebrenice u cijelom razdoblju od 1992. do 1995. te prebrojiti i Srbe koji su ondje poginuli ili ubijeni.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.