Oprez! Uvijek trebate dotaknuti automobil prije točenja benzina

Tijekom zime, zadnje o čemu čovjek razmišlja prilikom točenja goriva u auto je mogućnost eksplozije ili požara. No, u to vrijeme su najčešći požari na benzinskim pumpama.

Pokret koji čovjek napravi prilikom izlaska iz automobila može stvoriti statički elektricitet. A, ako poslije izlaska iz auta čovjek ide natočiti gorivo, taj isti statički elektricitet na njemu može dovesti do iskre koja može zapaliti gorivo i auto.

Dobivate statičko pražnjenje iz vašeg tijela u tu metalnu mlaznicu, a kada se to dogodi, postoji mogućnost da dođe do iskre, kaže Scott Boorse, direktor tehničkih programa i poslova Instituta za naftnu opremu (PEI).

Ta iskra je dovoljna da zapali bilo koju paru koja se nalazi oko vrha mlaznice, objašnjava za Reader’s Digest, prenosi 24sata.hr.

Institut za naftnu opremu je od sredine 1990-ih dobio izvješća o oko 200 incidenata na benzinskim pumpama uzrokovanih statičkim elektricitetom. No Boorse kaže da vjerojatno ima mnogo više slučajeva koji nisu prijavljeni. Dok su sitnije iskre česte, pravi požari uzrokovani istima su rjeđi.

Kako možete izbjeći požar na pumpi? Srećom, postoji jednostavno rješenje.

Kada izađete iz vozila, pobrinite se da dodirnete metalni dio vozila prije nego dođete do rezervoara.

To će s vas skinuti sav električni naboj koji ste možda stvorili.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.