Jeste li se nekad porezali papirom? Više je razloga zašto to zna biti jako bolno

Jeste li se barem jednom u životu porezali na papir i upitali se kako tako maleni rez može biti toliko bolan?

Dermatologinja Hayley Goldbach s UCLA pojasnila je prije tri godine za BBC kako se odgovor može pronaći u našem poznavanju ljudske anatomije, prenosi Vecernji.hr.

Na vrhovima prstiju, odnosno u jagodicama, postoji mnogo receptora za bol. Skupina tih receptora toliko je gusta da ih gotovo nigdje drugdje na tijelu nema u tolikom broju. Liječnica Goldbach ističe kako bi porezotina od papira vjerojatno boljela sličnim intenzitetom i na licu ili genitalijama također zbog velikog broja živčanih završetaka koji se tamo nalaze dok bi na primjer na bedrima ili gležnjevima samo smetala, ali ne bi boljela.

Porezotine od papira jesu plitke, ali ipak ne dovoljno plitke. Papir može prodrijeti kroz cijeli gornji sloj kože i dublje, stoga je bol toliko intenzivna jer u gornjem sloju kože nema živčanih završetaka.

Još jedan razlog zašto porezotine od papira toliko bole jest i činjenica da s prstima stalno nešto radimo pa se i rana stalno “otvara” i iritira.

Porezotine od papira drugačije su od porezotina nožem i na drugačijim su mjestima na tijelu. Ako pogledate rub papira pod mikroskopom uvidjet ćete da je on više sličan pili nego oštrici, kaže Goldbach.

Porežete se i prije nego ste svjesni, a u rani mogu ostati i neki sitini komadići poput pamučnih vlakana, za razliku od porezotine nožem. Stoga je preporuka ranu od papira isprati pod vodom uz uporabu sapuna za ruke, savjetuje Dr Goldbach, piše Daily Mail.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.