OPREZ: Na Facebooku nova pravila privatnosti!

Facebook je najavio nove pravila sigurnosti kojima veliki broj korisnika baš i nije zadovoljan. Čak 32.000 Njemaca na prijedlog promjena postavki sigurnosti je odgovorilo ‘Odbijam promjene!’.

Kako zadovoljiti i oglašivače i korisnike? I imati kvalitetne sigurnosne postavke koje koriste i jednima i drugima – godinama čelnici Facebooka pokušavaju napraviti što kvalitetniji pristup da bi svih zadovoljili.

Tako će se u budućnosti ‘Postavke privatnosti’ zvati ‘Pravila za korištenje podataka’. Do sada je bio slučaj da kada koristite neku aplikaciju, ona automatski ima pristup samo vašim sadržajima i informacijama. No od sada, kada vaši prijatelji koriste neku aplikaciju, ona ima pristup i vašim podacima. Tako će aktivnosti vaših prijatelja u nekim situacijama otkriti vaše osobne podatke, a za to im je do sada trebalo vaše dopuštenje, prenosi Dnevnik.hr

Osim riječi ‘korisnici’ biti će i ‘nekorisnici koji su u interakciji s Facebookom’, što bi moglo značiti da Facebook želi proširiti svoja pravila i na one koji nemaju Facebook profil. A riječ ‘Profil’ zamijenjena je s ‘Timeline’.

Facebooku je omogućeno da efikasnije blokira korisnike koji otvaraju više računa, a zbog oglašivača nova pravila zahtjevaju da korisnici redovito osvježavaju informacije na svojim profilima, no nije poznato kako Facebook to namjerava provjeravati.

Tvrtke se obvezuju da neće prodavati podatke o korisnicima nekim trećim osobama i moraju osigurati što jednostavniju odjavu korisnika s njihovih aplikacija. Nova pravila dobili su i developeri aplikacija koji će morati, na zahtjev Facebooka ili korsnika, brisati osobne podatke o korisniku i omogućiti efikasan mehanizam za to, piše CNN.

Facebook je korisnicima omogućio da prokomentiraju neke od ovih najavljenih promjena na njihovim stranicama. Zanimljivo, na Facebooku u Njemačkoj čak je 32.000 osoba napisalo ‘Odbijam promjene!’

Kada će nova pravila stupiti na snagu još se ne zna jer Facebook prikuplja primjedbe i komentare korisnika diljem svijeta te će nakon svega donijeti i konačna pravila. Naravno, ne zaboravimo, da Facebook zarađuje upravo do prodaje naših osobnih podataka.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.