Oporavlja se turizam u Međugorju

Hutovo blato, iznimnih prirodnih vrijednosti prepoznato u međunarodnim okvirima, proširuje svoju ponudu. S druge strane, religijski, odnosno hodočasnički turizam, najznačajniji u Hercegovini, oporavlja se nakon katastrofalne 2020. pandemijske godine.

Milijuni vjernika iz cijeloga svijeta po duhovni mir dolaze u Međugorje, koje je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta. Hotelijeri i turistički djelatnici uvelike se pripremaju za iduću godinu. Cilj je kažu okrenuti se pojedincu, hodočasniku, budući da nije moguće prognozirati kada će pandemija postati prošlost.

Ima dosta potvrđenih skupina za sljedeću godinu, ali slijedi prilagodba individualnom turistu. U svakom slučaju, morat ćemo i sadržajno tu ponudu obogatiti jer se mijenjaju interesi turista. Bili smo ušli u fazu kad je turizam prestao biti stacionarni, postao je mobilan: gosti su željeli u što kraćem vremenu obići što više destinacija. Pandemija diktira nova pravila igre, navodi za Federalnu televiziju Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovina.

Religijski turizam ima svoje nedostatke jer su hodočasnici najčešće stariji od 60 godina, a visokorizična su skupina.

Što se Međugorja tiče, 2021. godina je bila godina povratka hodočasnika, usprkos stalnom zatvaranju granica. Od šestog mjeseca, kada su se granice BiH otvorile na način na koji je to bilo moguće, ljudi su se vratili. Ne možemo uspoređivati s 2019. godinom, to je nekih 20 do 30 posto maksimalno od tih brojki, ističe Davor Ljubić, predsjednik Udruge turizma i hotelijera u Međugorju.

Većina nas u ovoj godina je na prometu od 70 % u odnosu na rekordnu 2019. godinu, što je opet znatan porast na katastrofalnu 2020. godinu, konstatira Primorac.

Kobna 2020. gotovo je uništila turistički sektor. U Hutovom blatu i Karaotoku izostali su dolasci redovnih posjetitelja, a to su školske skupine. Sada su u ponudi novi sadržaji, a jedan od njih je Vodena staza.

Vodena staza obuhvaća kompleks jezera na Hutovom blatu koji su međusobno povezani jarugama, kanalima i rijekom Krupom, što osigurava plovnost te vodene staze. Inače, posjetitelji se ukrcavaju na Karaotoku, na pristaništu i onda najprije kanalom Sunca plove rijekom Krupom do Deranskog jezera, priča za FTV Svjetlana Stanić Koštroman, profesorica biologije na Sveučilištu u Mostaru i kreatorica Vodene staze.

Specifičnost Hutovog blata svakako je fauna ptica. Čak 163 vrste koje su zaštićene europskim direktivama obitavaju na ovom prostoru, potom fauna riba, 43 vrste kojima je Hutovo stanište. Uz Vodenu stazu, najavljeno je otvorenje adrenalinskog parka, kao i izgradnja interpretacijskog centra s interaktivnim sadržajem, zbirkama endema.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Ispravka naslova ovog članka: Međugorje nije nikad bilo niti će biti turistički centar. To je hodočasničko i molitveno mjesto.

    • Citam i ne vjerujem. Postovani Stipe da vas ne poznam, pomislio bih da ste neko ko zivi barem stotinama kilometara od Međugorja. Vi kazete da je turizam u Međugorju na 70 % od prijasnjih godina, a ja i mnogi drugi koji u Međugorju rade i djeluju vec decenijama vam tvrdimo da je prosla godina 2020. bila karastrofalna, sto znaci da su gubici u svim djelatnostima bili ogromni, a ni 2021. godina nije bila puno bolja, mozda na nivou 15-20 % od nekog normalnog poslovanja.
      Ovakvim vasim pisanjem samo stvarate pogresnu i veoma losu reklamu za Medjugorje kako kod hodocasnika koji bi zeljeli hodocastiti Kraljici Mira, takodje i kod nadleznih inspekcijskih sluzbi koji su na terenu kao da je poslovna godina u punoj snazi. U buducem vasem obracanju putem medija molimo vas da se konsultirate sa udrugama i drugim pravim subjektima koji posluju u Medjugorju m.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.