Barbarić: Bojkot izbora je najcrnji scenarij

Politički sustav je skrojen tako da ostaje paraliziran ili nefunkcionalan bez stranog faktora. Domaće političke elite od Daytona naovamo ili su dosegle neku razinu međusobnog povjerenja ili su upale u situaciju gdje se međusobnim trvenjima stvaraju bolje pozicije za buduće restrukturiranje političkog sustava, izjavio je Dražen Barbarić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Međunarodna zajednica je kroz različite agencije, a prije svega OHR, postala četvrti konstitutivni subjekt u BiH. Stoga ne treba čuditi da se domaći politički akteri uvijek oslanjaju na njihovu pomoć kad su krupne odluke u pitanju, smatra širokobriješki politolog.

Također smatra da do dogovora oko Izbornog zakona može doći, ali napominje da za to treba ozbiljna vizija i politička volja i s jedne i s druge strane. Kad se te dvije vizije preklope, kaže Barbarić, od toga treba krenuti.

Cijeli naš sustav je skrojen po modelu da mi radimo najveći broj izbora radimo kao građani BiH, a jedan zanemariv broj radimo kao pripadnici nacionalnih skupina. Ta dva modela su komplementarna ili su tako bila zamišljena. Cijela vertikala sustava BiH je zapravo građanski model. Domovi naroda, kao vrsta osigurača, je neka vrsta kompromisnog rješenja koje prožima ovaj građanski model i stvara određenu sigurnost da se neće ići u procese hegemonije, preglasavanja, dominacije. Lažna je dilema građansko i nacionalno, stvar je u određenoj vrsti balansa, ističe Barbarić za BHRT.

U trenutku kada ovaj sustav nema dovoljno međusobnog povjerenja, ne samo političkih elita nego i birača, onda on postaje sredstvo opstrukcije i paralize, kaže Barbarić. Ističe da nismo ni iskoristili sve mogućnosti Daytonskog političkog sustava, da smo neke stvari unaprijedili, da smo neke centralizirali.

Sve se to dovodi u pitanje zato što je ozbiljan dio političkih faktora počeo dovoditi u pitanje sama načela našeg ustavnog poretka. O načelima se zapravo jako teško može pregovarati, a da se u taj paket pregovora nabaci svega i svačega. Ustavna načela su sam temelj državnosti, ističe Barbarić za BHRT.

Također je istaknuo da ne vidi problema da se svi modeli mogući stave na sto. Kaže da bi se mnoge stvari i te kako rasteretile kad se o načelima ne bi raspravljalo, nego kad bi se sve stvari promatrale kao tehnička pitanja koja se trebaju usuglasiti.

O eventualnom bojkotu izbora

Kad je u pitanju bojkot izbora, Barbarić misli da bi to bila krajnja konsekvenca i da bi u toj situaciji bio potpuno poljuljan politički sustav, da bi paraliza na neki način odagnala bilo kakvu mogućnost stvaranja demokratski legitimnih vlasti nakon tog izbornog ciklusa.

Mislim da je to najcrnji scenarij i ne bih volio da se određene političke grupacije ili stranke dovedu u takvu situaciju gdje oni svojim radikalnim potezima moraju dokazivati vlastitu principijelnost. Mislim da bi tada upali u neku vrstu crvotočine i nisam siguran kako bi se iz nje izvukli, ističe Barbarić.

Napomenuo je da, za sada, najavu bojkota izbora smatra ozbiljnim povlačenjem ili popravljanjem vlastitih pozicija stranaka, što je, kako kaže, legitimno.

Odgovornost treba biti na strani onih koji ne žele sjedati za stol, kategoričan je Barbarić.

Što se tiče eventualnog nametanja Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika, Barbarić kaže da bi to moglo biti rješenje ukoliko bi to bilo fingiranje.

Ako se akteri za stolom dogovore, a u tom trenutku jedna strana nema relaksiranu situaciju, u tom slučaju zašto ne. Ali uz konsenzus tihi, prešutni, iza zatvorenih vrata. Pa ako treba presjeći… ali ja ne vidim sad nikakav impuls OHR-a s pregovorima koji se vode. Nisam siguran bi li se on htio sam tu nametnuti kao akter koji će presijecati stvari u kojima nije sudjelovao, izjavio je.

Također je istaknuo da je BiH u stalnoj permanentnoj krizi, samo smo sad došli na razinu međunarodne agende. No, priznao je da smo sad u teškoj krizi jer je medijski prostor toliko kontaminiran da je stvoreno mnogo budućih problema u međunacionalnim odnosima.

Govoreći o nametanju sankcija političarima, rekao je da nije siguran da bi sankcije u ovom trenutku bile ikakvo rješenje i da bi ”promašile metu”, te da bi taj pregovarački proces sankcijama bio dodatno zakompliciran.

Barbarić je govorio i o glasovanju HDZ-a protiv nametnutog Inzkovog zakona te o proslavi Dana Republike Srpske 9. siječnja.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

 • To je davno trebalo,samo teško se HDZ u odvojiti od vlasti.
  Za svo sranje nad nama je kriv upravo HDZ e.
  Jer uvijek je potencirao da je pomirbeni faktor,da je ovo da je ono,prijatelji bošnjaci itd its…
  A stvarnost je ta da su Balije neprijatelji,da su Srbi zločinci,a HDZ e kriminalna skupina za osiguranje vlastitih obitelji.
  Barbarić sjedi 1

 • Sve sami strucnjaci, pametnjakovici a hrvatskog naroda nesta iz BiH. A ovi sto nas prestavljaju zadnjih 25 god pokradose sve zivo. Raselise narod gore nego rat. Predvodnici lopovluka su Covic i ekipa njegovih klimoglava. A ovamo mu puna usta hrvatstva i domoljublja.

 • Ko je pažljivo poslušao izlaganje mora priznat pametno zbori profesor. Odlicno je dao dijagnozu trenutne situacije u BiH. Samo hrabro Dražene .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.