Općina Ljubuški i dvije općine iz RH grade veliku poslovnu zonu

Općina Ljubuški i dvije susjedne općine iz Hrvatske najavljuju realizaciju jedne poslovne ideje koja izgleda gotovo nevjerojatna u ovo vrijeme.

Na ovome bi graničnom području, naime, bila izgrađena poslovna zona koja bi čitavome kraju donijela gospodarski procvat. Bilo bi otvoreno čak 3000 novih radnih mjesta, piše Dnevni list.

Do jučer futuristički projekt – da uz granicu dviju država, čvorištu koridora Vc i Jadransko-jonske ceste, nikne poslovni park na dvije tisuće hektara zemlje, već je spreman za europske fondove.

Ovdje na prostoru triju susjednih općina, Ljubuški, Kula Norinska i Pojezerje, živi oko 40.000 stanovnika. Četvrtina je nezaposlena.

”Projekt BEPO je jako kompleksan i u njega, na našu sreću, ulazi Poslovna zona Zvirići, koja je na sjecištu koridora, udaljena nekih 15 kilometara od Luke Ploče”, kaže Mario Bajto, šef Odjela za strateško planiranje i lokalni razvoj u Ljubuškom.

To je prilika, kažu u Ljubuškom, jer bi projektom bilo uspostavljeno intermodalno čvorište – mreža cestovnog i željezničkog terminala i povezala bi se na lučku infrastrukturu u Pločama. Povećalo bi to trgovinsku razmjenu dviju zemalja, ali i privuklo strane investitore, piše Dnevni list.

”Ovdje novaca nema previše. Sad su nam pri ruci EU-ovi fondovi, pogotovo kada govorimo o IPA prekograničnoj suradnji Hrvatske i BiH, i trebamo se svi više uključiti – općine, ministarstva, da apliciramo na što više projekata i da na taj način povučemo što više sredstava”, naglašava za FTV Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije ZHK-a (HERAG).

Na ljubuškoj poslovnoj zoni odvijaju se radovi na poravnanju terena. Zatvoren je natječaj za dodjelu zemljišta. Mogućnosti su velike ako se budu znale iskoristiti, ističu u REDAH-u.

”Mi u BiH nismo pripremili ambijent da ih aktivnije privučemo ovdje, da ih motiviramo”, kaže za FTV Ivan Jurilj, ravnatelj Regionalne agencije za razvoj (REDAH).

Ovaj prostor važan je za trgovinu i promet robe prema Europi. BiH ovim projektom postaje strateška točka za povoljniji pristup financijskim tijekovima i potporama EU-a. (Bljesak.info)

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.