Opći izbori: U Bosni i Hercegovini otvorena birališta

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju Opći izbori na kojima će građani upisani u Središnji izborni popis njih 3.352.933, glasovati i birati 518 nositelja mandata. Birališta su otvorena u 7 sati i takva će ostati do 19 sati, kada će završiti glasovanje, a ujedno i predizborna šutnja.

Broj redovitih birača unutar BiH je 3.254.767, a birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju u odsustvu je 8.306, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju osobno je 12.046, broj birača koji glasuju putem pošte je 76.729 i broj birača koji glasuju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 1.085.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, zastupnici za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42), Zastupnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te zastupnici u 10 županijskih skupština.

Upute za birače u BiH: Kako glasovati na Općim izborima 2018.

Na glasačkim listićima naći će se ukupno 128 politička subjekta, od toga 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata od čega je više od 20 za predsjednika odnosno potpredsjednika RS-a. Na 804 kandidatske liste je 7.497 kandidata za te razine vlasti odnosno gotovo 15 puta više od mandata koji će biti izabrani.

Ovjerene su i 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 842 kandidata za Predstavnički dom PSBiH, Predstavnički dom Federalnog parlamenta i Narodnu skupštinu Republike Srpske.

U odnosu na posljednje Opće izbore održane 2014. godine broj je veći za 30 političkih subjekata, jer smo na izborima 2014. godine imali 98 političkih subjekata od čega 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata.

U Bosni i Hercegovini formirana su 5.794 biračka mjesta (neka biračka mjesta su pridružena) i 314 mobilnih timova. Redovnih biračkih mjesta je 5.380, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu je 128, biračkih mjesta za lično glasanje je 141, a broj biračkih mjesta za glasanje na nepotvrđenim listićima je 145.

Preporučenom poštom Središnje izborno povjerenstvo (SIP) poslalo je oko 77.000 paketa s glasačkim listićima, od čega polovina u Srbiju i Hrvatsku, ali 47.000 se vratilo od čega 6.000 nije ni uručeno, što znači da se 41.000 glasača već izjasnila za ovogodišnje izbore.

Izbore će promatrati oko 6.500 međunarodnih i lokalnih promatrača kako ne bi došlo do zloupotreba izbornog procesa, a općinska/gradska izborna povjerenstva njih 142, akreditirala su oko 60.000 promatrača političkih subjekata.

Neka biračka mjesta u BiH nisu otvorena u 7 sati

Iz SIP-a su pozvali birače da provjere lokaciju svog biračkog mjesta. To mogu učiniti na web stranici CIK-a ili putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, a sve to važno je učiniti zbog prijavljenih zloupotreba jer se više od 600 osoba prijavilo da su odjavljeni sa svog biračkog mjesta i prijavljeni za glasovanje putem pošte.

Sve prijave dostavljene su tužiteljstvima i oni će iz svoje nadležnosti poduzeti sve radnje te očekujemo njihov angažman i na dan izbora ako bude potrebno, kazao je ranije predsjdnik SIP-a Branko Petrić.

Uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacijskog dokumenata (osobna iskaznica, vozačka dozvola ili putovnica) na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada po zakonu, a tajnost glasanja je osigurana.

Prva press konferencija Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nakon zatvaranja biračkih mjesta zakazana je za 21 sat, ali SIP je najavio kako će prve preliminarne, neslužbene i nepotpune rezultate objaviti u ponoć.

Prema planu brojanja prvo se broje rezultati za članove Predsjedništva BiH, potom za Predstavnički dom PSBiH, potom za entitetske parlamente i predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i na kraju za županijske skupštine.

Ovogodišnji izbori stajat će 8,5 milijuna KM, od čega će oko 4,7 milijuna KM biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 milijuna KM za printanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasuju putem pošte.

Ovog tjedna članovi SIP-a izrazili su nadu kako će izbori proći bez problema uz poštovanje pravila ponašanja u skladu s ulogom koju svi imaju u izbornom procesu.

Predsjednik Petrić je pozvao birače da iskoriste svoje građansko pravo jer će biti onako upravo kako odluče glasači, smatrajući da je to pravo najdemokratičnije pravo u državi.

Članica SIP-a Irena Hadžiabdić istaknula je kako će se danas vidjeti  je li BiH imala praznik demokracije, ali i da je SIP učinio velike napore kako bi svim biračima osigurao izlazak na izbore i omogući da iskoriste pravo glasa.

Ocijenila je kako je priča o manipulacijama preuveličana, dodajući da je SIP napravio sustav da se biračima u ime kojih je netko glasovao putem pošte omogući da ostvare svoje biračko pravo u državi.

Tako birači neće biti uskraćeni zbog čega je važno da pravo koje imaju u BiH jednom u dvije godine iskoriste. Jednom u dvije godine birače netko nešto pita, a izbori su pravi trenutak da daju svoj glas. Očekujem praznik demokracije i bilo bi razočarenje da tako ne bude – zaključila je Hadžiabdić.

(Fena)


2 komentara

  • bogami samo ce slobodat tomic proci covik od rici sto obeca ispuni pogledaju sto je groblje ureddijo asvalt metnijo betonski zid oko groblja bakron pokrijo srpsku kapelu vidi se da je nwsto uradijo BRAVO i sada vise rvata pije u nameksu kafu sa ljime nego sa rvatom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.