Upute za birače u BiH: Kako glasovati na Općim izborima 2018.

Predsjednički i parlamentarni izbori u BiH održavaju se u nedjelju 7. listopada 2018. godine, a svi stanovnici s pravom glasa imat će priliku izabrati nove sazive vlasti na svim administrativnim razinama u BiH.

Ukupno 518 nositelja mandata bit će izabrano na ovogodišnjim izborima koji koštaju 8,5 milijuna KM. Kako je ranije priopćeno, na središnjem biračkom popisu nalazi se 3.352.933 državljana BiH s pravom glasa.

Građani BiH u nedjelju će birati novi saziv Predsjedništva BiH, 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (od čega 28 iz Federacije BiH i 14 iz Republike Srpske), 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, deset županijskih skupština te novog predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS.

Birači su dužni na glasačkom mjestu imati jedan od identifikacijskih dokumenata izdanih u BiH – osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku dozvolu.

Predsjedništvo BiH

Na glasačkom listiću za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a koji se biraju s teritorija entiteta Federacija BiH, naći će se imena kandidata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, dok će se na glasačkom listiću za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koji se bira s teritorija entiteta Republika Srpska, naći imena kandidata iz reda srpskog naroda.

Vaš glasački listić bit će važeći samo ukoliko odaberete i glasujete za jednog kandidata.

Predsjednik/potpredsjednik bh. entiteta RS

Na glasačkom listiću za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a naći će se imena kandidata iz reda svih triju konstitutivnih naroda, odnosno imena kandidata koji dolaze iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Naime, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske izravno se biraju s liste kandidata za predsjednika Republike Srpske, tako što se za predsjednika bira kandidat koji osvoji najveći broj glasova, a za potpredsjednike kandidati iz reda drugih dvaju konstitutivnih naroda koji imaju najveći broj glasova poslije izabranog predsjednika bh. entiteta.

Glasački listić bit će važeći ako na glasačkom listiću odaberete i glasujete samo za jednog kandidata.

Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i županijske skupštine

Glasački listić za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS i skupštine županija bit će važeći ako označite kvadratić pored naziva samo jedne političke stranke ili koalicije ili imena samo jednog nezavisnog kandidata.

Nakon što ste označili jednu političku stranku ili jednu koaliciju, s označene liste odaberite onoliko kandidata za koliko želite glasovati na način da označite kvadratić pored imena jednog ili više kandidata kojima ukazujete povjerenje.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

 • Upute za glasanje:

  Preko cijele površine svakog listića nacrtajte veliki simbol penisa jer je to sve što ćete u slijedeće 4 godine dobiti od kandidata/stranke kog ste odabrali.

  19
  12
  • A jesi frajer,a bravo…
   E tako,pa neka fino bošnjaci slave kako su se Hrvati predali
   Lipo koalicija Erdoganov Bakir sa građaninom Komšićem.
   Eto Dragan ti je prefarbani komunist i jugoslaven pa ga kazni a za nagradu neka te vodi vječiti komunist i Jugoslaven Komšić.

   To je sigurno bolje,ali nek se ti možeš pofalit u birtiji kako si penis nacrtao

   12
   6
   • Vidi zanimljiv komentar:
    Otisla su mi djeca, radi nepotizma i nemorala kojeg provode stranke. Ne mogu naci posao, jer nisu dio politickih skupina. Svi mi znamo da nije lako otici. I zasto bih dao glas onome koji me raskucio, obitelj mi rasporio? I ja sam na privremenom radu vanka, supruga me ceka, ubi je tuga, a svi smo visoko obrazovani ljudi. A zelim zivjeti ovdje. Tko mi je to napravio? Zna se! I ljut sam i tuzan, jer sam branio ovu drzavu, borio se i prezivio. Nadao se boljem, ali boljeg nece biti. Sta mi znaci Komsic ili Covic u Predsjednistvu? Znaju se njihove ovlasti, dobiju imunitet, sve smo vidjeli. Treba gledati tko ce u Parlamentima i Skupstinama sjediti. Oni nam kroje zivot. Niti je Komsic napravio nesto za Hercegovinu dok je bio u BiH Predsjednistvu, niti je Covicu bitno sta se s Hercegovinom i nama desava dok je u Predsjednistvu. Mi smo ostavljeni da se snalazimo sami. Sto se desava s ljudima iz Feala? Brine li to nase politicare? Uzmi stvar u svoje ruke i vanka se bori. A glasat cu prema instiktu, a ne nacionalnom naboju!

    12
    3
     • Trn ne seri. Gdje će radit? Za koliko para? Koliko će mu doprinosa uplatit? Hoće li dobit porodiljno kad rodi i bolovanje kad se razboli? Koliko dana godišnjeg će dobit. Koliko sati i dana tjedno radi? Hoće li dobit plaću za prekovremene? …

      Uhljebi i stranački poslušnici će sve dobit.
      Običan puk ništa ili mrvice. Misliš da netko iz dosade ide u bijeli svijet.

      4
      2
     • A kad si ikad zinuo protiv svog gazde?
      Gdje su prosvjedi pred tim firmama?
      Gdje su mediji? Što nema članaka o toćim gazdama,što samo hvalospjeve o njihovim “uspjesima” čitamo
      Aj jedan članak o razotkrivanju kakve su plaće u tom firmama

      3
      1
 • “Nakon što ste označili jednu političku stranku ili jednu koaliciju, s označene liste odaberite onoliko kandidata za koliko želite glasovati na način da označite kvadratić pored imena jednog ili više kandidata kojima ukazujete povjerenje.”
  Netočno!!!!
  Ne označavajte stranku već samo imena. Označavajući stranku dajete glas prvom na listi a ti su “podobniji i veći Hrvati” od osoba niže na listi. Dobročinitelj je natedio da se daju pogrešne upute da bi ovi dupelisci na vrhu liste dobili poneki glas.
  X samo ispred imena.

 • Ma lako je glasat, samo hoće li se poslije zatvaranja birališta uspjeti ukrotit HDZ-ove promatrače u njihovom pohodu na poništavanje listića i oživljavanje mrtvih osoba.

  5
  5
 • Svi izbori u širokom su prevara, svi mi to dobro znamo, vara se pri bojanju listića, stavljaju ikse, naknadno ubacuju listići, i to je demokracija na naš način, i još se hvale tko je više uspio,.. Kriminal

  4
  2
 • Jeli kandidat Rajko vodar, ha ha da nije žalosno bilo bi smiješno, pa čovik ne zna dvi sastavit a ne da doprinese ljudima bolje, 0 rasprava, 0 zakona, 0 inicijativa a, jamio 100000 km plaće,

 • Tko god u dijaspori zaokruzi za HDZ nek se ubije,zbog jednoumlja su nasi ocevi isli trbuhom za kruhom danas nas pa skoro isti raseljavaju, cim ne mislis ili si bogom dat pametan ne zele te u stranku.Zato se nije nikad pokrenio referendum za LUSTRACIJOM zbog toga sto bi prvo drug Covic bio lustriran itd.Ljudi pamet u glavu,pozdrav dijaspori mojim radacima,kumovim i prijateljima sad ste Vi na potezu.

  5
  5
 • Svi koji žele glasovati su punoljetni i imaju pravo zaokružiti koga god žele po svojoj savjesti, ne prosipati okolo svoje frustracije i nebuloze! Uvijek se može naći neko kome može dati nova šansa, ja tako radim, pa kako ko želi!

  4
  1
 • Kako ćemo glasat za školovane ljude kad ih na svakoj listi ima polovica ful nepismenih. Ima ih i sa završenom srednjom školom. I to visoko na listi. Ispade da su školovani oni koji su po 10 godina studirali pravo, kao i oni pusti novinari i prometni stručnjaci što završavaju školu na Trnu. A ovi što po završetku križaju i poništavaju glasačke listiće su najveći šljam i izdajnici svog naroda. Ako narod izabere sotonu, nek mu bude sam je izabrao. Jest pogriješio ali sam je tako odlučio, a ne ti odeš glasat i oni ti ponište listić i izbrišu te kao da te Bog nikad nije dao!

  7
  4

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.