OMV najavio povlačenje iz Hrvatske i BiH!

Austrijska naftna kompanija OMV razmatra prodaju maloprodajnog i komercijalnog poslovanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Razgovori s potencijalnim investitorima zainteresiranima za 63 benzinske postaje OMV-a u Hrvatskoj počet će u sljedećih nekoliko mjeseci.

U priopćenju OMV-a u kojem se najavljuje prodaja podružnica u Hrvatskoj i BiH ističe se da je taj potez dio provedbe OMV-ove vezane uz smanjenje poslovnog segmenta prerade i trgovine.

“OMV-ova strategija je fokusirati i pojednostaviti portfelj. To uključuje postepeno pomicanje portfelja od Prerade i trgovine (R&M) prema Istraživanju i proizvodnji (E&P) te Plinu i energiji (G&P). U tom kontekstu, krajem studenog 2011., OMV-ova podružnica u Truskoj, OMV Petrol Ofisi, već je prodala 52 posto udjela u ciparskoj maloprodajnoj tvrtki Kibris Türk Petrolleri Limited Sirketi”, navodi se u priopćenju.

OMV će nastaviti fokusirati maloprodaju i komercijalno poslovanje na tržišta s integriranom opskrbom. Hrvatska i Bosna i Hercegovina optimalno se ne uklapaju u OMV-ov lanac opskrbe, stoga se sada ispituju opcije za prodaju tih dviju podružnica, piše tportal.

OMV je u maloprodaji i komercijalnom poslovanju u Hrvatskoj aktivan od 1992. U zagrebačkom sjedištu zapošljava 70 osoba, a sa 63 benzinska servisa u zemlji trenutačno ima oko 13-postotni tržišni udio.

U Bosni i Hercegovini, OMV je aktivan u maloprodaji i komercijalnom poslovanju od 2001. U sjedištu OMV-a u Sarajevu zaposlene su 23 osobe a tržišnu udio se kreće oko osam posto.

OMV će početi razgovore s potencijalnim investitorima u sljedećih nekoliko mjeseci. U OMV-u pretpostavljaju da će kupac nastaviti s radom tvrtki u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na istoj razini kao i prije.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.