Omladinska novinska asocijacija uspješno realizirala projekt o ratnom novinarstvu

“Don’t shut up your opinion counts” je projekt kojeg je ONAuBiH, u suradnji s organizacijom Schuler Helfen Leben iz Berlina, realizirala u prethodnih 12 dana. Sudionici projekta bili su mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Pod koordinatorskom palicom Harisa Dedovića (Urednik omladinskog časopisa “Karike”) i Denisa Hadžića (Predsjednik ONAuBiH) deset mladih iz BiH je posjetilo Berlin i Sarajevo. Cilj projekta bio je usporediti ratno novinarstvo u Njemačkoj tijekom Drugog svjetskog rata, te u BiH tijekom devedesetih.

Prvih šest dana provelo se u Berlinu, gdje su sudionicii zajedno sa svojim vršnjacima iz Njemačke posjetili muzeje, bunkere, ulice, građevine i negativne ostatke prošlosti koje je ovaj grad na odličan način neutralizirao i uklopio u svoj duh.

Berlin je prešao Drugi svjetski rat i stanje do 1989. kad je pao Berlinski zid tako što je izgradio/renovirao spomenike tj. građevine u svrhu vječnih sjećanja i odavanja počasti onima kojima je to potrebno. Ovaj dio prošlog stoljeća nije kalendarski tako star, ali u glavama stanovnik ove zemlje je svjetlosnim godinama daleko. O njemu se priča samo turistima, ali ne u svrhu hvalospjeva, nego u svrhu razbijanja predrasuda ili objektivnog činjeničnog opisa…

Naravno pored praktičnih i teorijskih učenja o novinarstvu, te posjeta bitnim destinacijama, bilo je prostora za zabavu i uživanja u srpnjaskim berlinskim poslijepodnevima.

S druge strane Bosna i Hercegovina uz pomoć pojedinaca i nekih nevladinih organizacija se trudi očuvati od zaborava svoj pečat prošlosti, za čije prolaženje koje dolazi s objektivnošću i prihvaćanjem drugog i drugačijeg te usporedba svega toga s Njemačkim sustavima treba još vremena. Jer, za razliku od Zapadne Europe koja to radi mozgom, Balkan još uvijek razmišlja srcem.

Sve u svemu Berlin i Sarajevo imaju dosta toga zajedničkog. Oba grada imaju priču i dušu čije detalje ćemo vam prezentirati i u magazinu “Fusion” koji je inače i produkt ovog projekta, a na čijem stvaranju su radili i sudionici iz obje zemlje. Magazin će biti dostupan i u PDF izdanju.

Veliko hvala i čestitke na odličnim člancima, od Upravnog odbora ONAuBiH, sudionicima iz Bosne i Hercegovine:

Adna Kafedžić – Sarajevo

Emina Mehić – Zenica

Stefan Marinković – Šamac

Adaleta Merkez – Sarajevo

Anastasija Bakmaz – Banja Luka

Emma Knezović – Visoko

Miron Lukač – Sarajevo

Adna Čolaković – Mostar

Marko Matović – Istočno Sarajevo

Emina Hindija – Visoko

Srdačan pozdrav UO-a ONAuBiH

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.