Olujni vjetar stvara kaos u Hrvatskoj i BiH: Srušeni električni stupovi, pojedini dijelovi BiH bez struje

Uslijed jakog vjetra koji od jutra puše u sjeverozapadnim dijelovima Bosne i Hercegovine, u nekoliko općina zabilježeni su prekidi u snabdijevanju električnom energijom.

Kako su za Klix.ba kazali u Civilnoj zaštiti USŽ, vjetar je rušio stupove električne energije, a zabilježeni su brojni kvarovi na dalekovodima.

Bez struje su trenutno pojedini dijelovi Bihaća, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Cazina i Bužima.

“Sve ekipe na terenima i rade na otklanjanju kvarova, imaju dosta posla i za sada nemamo detaljnijih informacija. Ukoliko se vjetar smiri u toku dana, vjerujemo da će većina kvarova biti otklonjena”, istaknuli su iz Civilne zaštite.

Snažan vjetar trenutno puše i u Banja Luci, Mrkonjić Gradu, Livnu, Gradačcu, Han Pijesku, Sokocu, Foči, a prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na Bjelašnici su u 11 sati izmjereni olujni udari od čak 115 km/h.

Na magistralnom putu Banja Luka-Teslić jak vjetar oborio je stablo koje je palo na prometnicu.

Jaki vjetrovi nagovještavaju dolazak oluje Herwart na područje Balkana, a koja je već zahvatila pojedine dijelove Europe.

Narančasto upozorenje izdano je i za Poljsku, Rumunjsku, Bugarsku, Italiju, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, dok je za BiH na sjeverozapadu zemlje proglašen žuti meteoalarm.

Vrijeme u dobrom dijelu Hrvatske u nedjelju obilježavaju snažni udari vjetra, kako na Jadranu, tako i u unutrašnjosti. Dapače, u unutrašnjosti su udari vjetra neuobičajeno snažni, a meteorolozi su izdali i niz upozorenja s obzirom da bi na mahove vjetar mogao puhati i brzinom do 110 kilometara na sat.

Državni hidrometeorološki zavod je putem Meteoalarma objavio narančasto upozorenje za Zagreb i širu okolicu zbog olujnih udara jugozapadnjaka, koji će u poslijepodnevnim satima okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjak.

Narančasta upozorenja na snazi su i za Liku, Gorski kotar, Slavoniju i Baranju, dok je za šire karlovačko područje na snazi žuto upozorenje, javlja Jutarnji list.

Narančasto upozorenje izdaje se u situacijama kada su vremenski uvjeti opasni, a žuto kada su oni potencijalno opasni.

Hrvatski autoklub je izvijestio da jak do olujni vjetar povremeno i mjestimice usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Ravna Gora i Vrbovsko te na dionicama: čvor Oštrovica-čvor Delnice i vijadukt Zečeva Draga-čvor Bosiljevo.

Preporučuje se rizičnim kategorijama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače, furgoni s metalnim sanducima) da koriste obilazni smjer državnom cestom DC3 od čvora Vrbovsko do čvora Ravna Gora zbog jakih udara, navode u HAK-u.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.