Olimpijski prvaci ne idu na Svjetsko prvenstvo u Rusiju

Francuska odbojkaška reprezentacija, inače olimpijski prvak, neće sudjelovati na Svjetskom prvenstvu 2022. u Rusiji, objavio je u subotu Francuski odbojkaški savez.

Međunarodna federacija (FIVB) se još nije očitovala o održavanju ovog natjecanja niti o njegovom preseljenju.

Sigurnost naših sugrađana je naš prioritet i učinit ćemo sve da je zajamčimo tijekom nacionalnih ili međunarodnih natjecanja. U tom kontekstu i u ovoj fazi Francuska neće sudjelovati na svjetskom prvenstvu ako se njegova organizacija zadrži u Rusiji, priopćili su Francuzi.

Osim toga, Savez je odlučio otkazati sva putovanja francuskih momčadi na utakmice Europskog kupa koje bi se odigrale u Ukrajini i Rusiji.

Bez mene, hvala vam, tvitala je svjetska odbojkaška zvijezda i aktualni olimpijski prvak Earvin Ngapeth u petak, reagirajući na novinski članak u kojem se objašnjava da FIVB namjerava održati Svjetsko prvenstvo 2022. u Rusiji.

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) zatražio je u petak od međunarodnih saveza da premjeste ili otkažu natjecanja zakazana u Rusiji i Bjelorusiji, odakle je dio ruskih trupa otišao u invaziju na Ukrajinu, osuđujući u svom priopćenju “kršenje pravila Olimpijsko primirje” vlada Rusije i Bjelorusije.

Svjetsko prvenstvo u odbojci 2022. dodijeljeno je Rusiji u studenom 2018., kada je ruski sport upravo izašao iz prvog kruga sankcija zbog golemog institucionaliziranog doping skandala između 2011. i 2015., posebice na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014.

Od tada, nakon novih doping skandala, Svjetska antidopinška agencija (WADA) ponovno je sankcionirala Rusiju, posebno zabranivši organiziranje svjetskih prvenstava ili prijavu za domaćinstvo SP-a, a sankcija je potvrđena 17. prosinca 2020. od strane Arbitražnog suda za Sport (CAS), ali skraćeno na razdoblje od dvije godine, a ne četiri, kao što je predviđeno početnom WADA-inim sankcijama.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.