Okrutno: U BiH žive Bruce Lee, Tarzan, Hamlet, Titanik i Bin Laden

Roditelji znaju često zagorčati život djeci pa je tako u Rumunjskoj donesen zakon kojim se zabranjuje davanje neprikladnih i pogrdnih imena djeci. Tako službenici imaju pravo odbiti upisati ime djeteta ukoliko smatraju da je ono ružno ili pogrdno. U BiH takav zakon još nije na snazi pa tako u mjestu Ključ Živi Bruce Lee, u Bihaću Hamlet, Fidel i Tarzan.

U Velikoj Kladuši, pak, roditelji su djevojčici dali ime Ajten, prema jednoj turskoj TV seriji, a nisu rijetka ni imena poput Kalimero, Mercedes, i slično. Bosanska Krupa, među rijetkim imenima, ima Fahidu, Sufijana, Dilavera, Mukelefu – navode iz matičnog ureda Unsko-sanske županije, prenosi javno.hr.

U matičnim uredima u BiH, inače, navode da su odavno prošla vremena kada su se djeci redovno davala imena predaka, očeva i majki. Česta je pojava da roditelji daju imena za koja vjerojatno ne razmišljaju hoće li se ona svidjeti i njihovoj djeci, a posebno mogu li im u budućnosti zadati i glavobolje zbog eventualnog izrugivanja okoline. Jedan cazinski roditelj odlučio je kćer nazvati po londonskoj rijeci Temzi, a u Sanskom Mostu živi i 11-godišnji dječak Bin Laden Krupić.

Ipak najčudnije je možda ime koje su roditelji nadjenuli dječaku u Republici Srpskoj: Isus Hristos Simeun Stanko. Da roditelji znaju biti okrutni pokazuje i ime dječaka koji se zovu Jamesdin ili Juan Antonio. Iz matičnih ureda u Sarajevu navode da ima nekoliko slučajeva da su roditelji prema junacima TV sapunica ili slavnim ličnostima, davali imena djeci. No, ima i onih koji su nadijevali imena po događajima, pa se jedan dječak zove Titanik.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.