Okrugli stol Znanjem protiv raka dojke održan u Mostaru

Ogranak Kluba žena HNŽ-a Udruge bh Hrvata Prsten obilježio je 3. obljetnicu osnutka u hotelu Mostar kroz organizaciju Okruglog stola na temu: „Znanjem protiv raka dojke“ u svojstvu stalne teme za očuvanju zdravlja žena i obitelji 365 dana u godini.

Sudionicama su se obratili predavači panelisti na profesionalan, iskustveni i jednostavan način.

Doc. Dr. sc. Inga Marijanović, onkolog koja je okupila stručni tim za okrugli stol i vodila panel istakla je: Važno je provoditi mjere primarne prevencije kroz osvješćivanje, informiranje populacije o mogućnostima prevencije, definirati rizične skupine i pokrenuti program screeninga ( probira) u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Cilj je usmjeren na održavanju zdravlja žena, smanjenju rizika, ranom otkrivanju i poboljšanju kvalitete života žena.

Kazala je kako je listopad poznat kao mjesec borbe protiv raka dojke. Ali…svaki mjesec u godini, kao što to radimo danas, zahvaljujući Vama, moramo misliti na ovo… Različiti manifestacijama i aktivnostima nastojimo potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ove bolesti. Želja nas, zdravstvenih djelatnika je, upoznati kako se pravilno i redovito kontrolirati da bi se bolest prevenirala odnosno otkrila u ranoj fazi. Broj pacijentica s rakom dojke na Klinici za onkologiju se iz godine u godinu kontinuirano povećava, kao što se povećava uopće broj oboljelih od svih malignih bolesti kako u svijetu tako i kod nas. Stoga je važno informirati javnost o značaju preventivnih pregleda i uopće zdravog načina života. 

Postotak izlječenja izravno korelira sa stadijem bolesti

Postotak izlječenja izravno korelira sa stadijem bolesti, odnosno kada je rak dojke otkriven, u ranoj ili kasnoj fazi bolesti. Manji tumor, nezahvaćenost limfnih čvorova te odsustvo udaljenih metastaza ujedno znače i niži stadij bolesti, odnosno bolje izglede za dugogodišnje preživljenje. U prvo navedenom možemo govoriti o izlječenju, dok kod uznapredovale bolesti imamo lošije ishode.

Rano otkrivanje raka dojki, uvođenje moderne ciljane i biološke terapije, rezultirali su dodatnim napretkom u liječenju ove bolesti. Dr Marijanović je zaključila kako, na žalost još uvijek nedovoljan broj žena odlazi na redovite preglede, prenosi bljesak.info.

Dr. Vedran Markotić je u prvom dijelu predavanja prezentirao rad Kliničkoga zavoda za radiologiju SKB Mostar u proteklih 18 mjeseci vezano za dijagnostiku bolesti dojke. Istaknuo je nekoliko bitnih podataka, a od koji se izdvajaju: edukacija mladih liječnika specijalista i specijalizanata koji će se usmjeriti na uže područje rada u svezi s dijagnostikom dojke, suradnju s KBC Split te školama koje se bave dijagnostikom dojke u Hrvatskoj i Srbiji, povećanjem broja termina za MR pretrage i održavanjem listi narudžbi u najkraćem mogućem vremenskom intervalu, unaprjeđenju programa intervencijskih procedura (biopsije i punkcije), plan budućeg razvoja s realizacijom stereotaksijskih biopsija čime bi SKB Mostar zaokružio cjelokupan proces dijagnostičke obrade pacijentica s bolesti dojke.

SKB Mostar tercijarna zdravstvena ustanova

Naglašeno je kako je SKB Mostar tercijarna zdravstvena ustanova te da pruža trenutno skoro sve dostupne dijagnostičke modalitete iz ovog segmenta rada zdravstvenog sustava, a da se onaj dio koji se tiče screening pregleda i redovnih kontrola pacijentica koje ne zahtijevaju tercijarnu zdravstvenu skrb može realizirati u ustanovama koje pružaju primarnu i sekundardnu razinu zdravstvene skrbi.

Na kraju prvog dijela, posebno je istaknuo kako Klinički zavod za radiologiju u suradnji s mnogim centrima u regiji ali i šire polako polako, ali sigurno postaje važan edukacijski centar i rasadnik kvalitetnog mladog zdravstvenog kadra.

U drugom dijelu predavanja dr Markotić ukazao je na važnost redovnih mamografskih i ultrazvučnih pregleda dojki, posebno za žene koje imaju povećan rizik te naglasio kako je bitno ove preglede raditi na godišnjoj ili dvogodišnjoj razini.

Dr Markotić pohvalio je rad organizatora i sve prisutne uputio da lobiraju na svim razinama vlasti te da se stvori kritična masa i dovoljan pritisak kako bi konačno dobili entitetsku ili nacionalnu strategiju koja će se implementirati u svrhu smanjenja broja oboljelih, smanjenja stope smrtnosti te ranog otkrivanja karcinoma dojke (što važi i za ostale tipove karcinoma).

Na koncu dr Markotić je najavio kako će III. radiološki simpozij u Mostaru koji je planiran na jesen 2024.g. biti upravo na temu dijagnostike bolesti dojke te izrazio želju da se i Ogranak žena HNŽ/K Prstena uključi u organizaciju i realizaciju samog simpozija.

Dr. Marina Berberović, epidemiolog prezentirala je podatke Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji pokazuju kako je rak dojke najčešća vrsta raka i najčešći uzrok smrti od raka kod žena diljem svijeta. U ukupnom broju umrlih rak dojke je 2020. i 2021. godine na prvom mjestu uzroka smrti od raka kod žena.

Rak dojke najčešće javlja kod žena u dobi iznad 50 godina

Dr Berberović je kazala kako se rak dojke najčešće javlja kod žena u dobi iznad 50 godina, a ukoliko se otkrije u ranom stadiju postotak izlječenja je značajno veći. Mag. peh. teh. Nevena Ćorić ukazala je na važnost mediteranske prehrane koja predstavlja zlatni standard u prevenciji različitih kroničnih nezaraznih bolesti, između ostalog i različitih vrsta karcinoma.

Inače, mediteranska prehrana koja nam je dostupna, predstavlja konzumaciju sto vise povrća, sjemenki, mahunarki, voća, cjelovitih žitarica, maslinovog ulja, ribe, te umjerene konzumacije mliječnih proizvoda i mesa.

U prevenciji pravilna prehrana bi trebala predstavljati izvor svih osnovnih makronutrijenata te vitamina i minerala, a suplementaciju provoditi sukladno stanju, dijagnozi i deficitu pojedinih nutrijenata i to isključivo u konzultaciji sa specijalistom.

Predsjednica Ogranka Marina Deronjić je zaključila kako sukladno humanitarnom djelovanju Ogranka, ovu obljetnicu obilježavamo i predajom aspiratora kupljenog donacijama članica i simpatizerki Službi za zdravstvenu zaštitu djece od 0-6 godina pri Domu zdravlja Mostar.

U ime Ogranka, zahvalila je članicama, kolegicama, simpatizerkama i svima koji volonterski sudjeluju u realizaciji svih programa i akcija te panelistima koji su izdvojili svoje vrijeme za educiraju i skrenu pozornost na opaku bolest o kojoj se ne smije govoriti samo u mjesecu listopadu, nego tijekom čitave godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.