OHR izbačen, Schmidt neće govoriti pred Vijećem sigurnosti UN-a

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt neće držati govor pred Vijećem sigurnosti UN-a niti će OHR biti spomenut u rezoluciji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, odlučeno je u nakon višednevnih pregovora koje su članice Vijeća vodile u New Yorku.

Ovime je Rusija ostvarila ”pobjedu” izbacivanjem OHR-a iz teksta, a zauzvrat će glasovati za rezoluciju kojim će biti produžen mandat EUFOR-a.

Kako je objavio portal Istraga.ba, rezolucija će biti razmatrana u srijedu, a prema njihovim izvorima, bit će i usvojena na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Spomenuti portal objavio je integralni tekst usuglašene rezolucije.

Prvi Schmidtov izvještaj UN-u, evo što u njemu piše

Vijeće sigurnosti, utvrdivši da situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, djelujući u skladu s Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih naroda: ovlašćuje države članice koje djeluju kroz ili u suradnji s Europskom unijom da u daljnjem razdoblju od 12 mjeseci, počevši od datuma usvajanja ove rezolucije, uspostave multinacionalne stabilizacijske snage (EUFOR ALTHEA) kao pravnog sljedbenika SFOR-am pod ujedinjenim zapovijedanjem i upravljanjem,

koje će ispunjavati svoje misije u vezi s provedbom Aneksa 1-A i Aneksa 2 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa (zajednički Mirovni sporazum, S/1995/999, Aneks ), u suradnji s nazočnošću Glavnog stožera NATO-a, u skladu s dogovorima između NATO-a i EU-a kako je priopćeno Vijeću sigurnosti u njihovim pismima od 19. studenog 2004., u kojima se priznaje da će EUFOR ALTHEA imati glavnu ulogu stabilizacije mira u vojnim aspektima Mirovni sporazum, odlučuje obnoviti ovlasti iz stavka 11. svoje rezolucije 2183 (2014) za daljnje razdoblje od 12 mjeseci počevši od datuma donošenja ove rezolucije, navedeno je uposljednjem, usuglašenom tekstu rezolucije.

Ruska Federacije je, od početka, inzistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u ponedjeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlasti. No, u utorak popodne članice Vijeća sigurnosti su usuglasile tekst rezolucije i, kako se može vidjeti, OHR i Visoki predstavnik se nigdje ne spominju, navodi Istraga.ba.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dostavio je UN-u svoj izvještaj koji je trebao prezentirati pred Vijećem sigurnosti. Rusija se usprotivila tome i, na kraju je odlučeno da se Schmidt ne obraća.

Schmidt: Sve opcije za rješavanje krize u BiH su na stolu

(www.jabuka.tv | Foto: Reuters)11 komentara

  • OHR je inace samo bio u sluzbi bosnjackih lobista kao i visoki prestavnici do sada. Sve nametnute odredba, zakone od ovih placenika vratiti na pocetne postavke. Izvorni dejton ili svatko sebi. Uz postivanje svih prava konstitutivnih naroda i ostalih….

  • Bosnjaci u BiH rade iste greske kao srbi u bivsoj Jugi. Cemu su se prije protivili sada to u BiH zagovaraju. Ono sto im nakon Dejtona smetalo u RS sada to namacu hrvatima i srbima u Federaciji. Njihovi lobiji su bili jaki i uticajni u MZ, medutim stvari se mjenjaju jer svi vide da je situacija u BiH sve gora. Sada su spali na ofucale lobiste koji se svakim danom javljaju nekim ofucanim priopcenjima, tumacenjima poput Svarca Silinga, Mesica, Kosorke itd. To su sve potroseni politicari koji su na politickom smetljistu i u svojom drzavama. Pricaju ono za sta ih ovi plate ili vracaju dug…. Dragi bosnjaci ne cinite drugim ono sto ne zelite da vama netko cini i radi….!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.