OHR: Dijalog se mora nastaviti i nema podjele Mostara

Ured visokog predstavnika u BiH pozvao je čelne ljude Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da nastave dijalog, koji bi trebao rezultirati rješenjem za problem grada Mostar.

”SDA i HDZ BiH moraju nastaviti dijalog. Mi ih pozivamo da pregovaraju s iskrenim namjerama s ciljem provedbe presude Ustavnog suda BiH, tako da birači u Mostaru mogu konačno izabrati svoje lokalne predstavnike. Oni su to dužni građanima Mostara,” poručili su iz OHR-a, piše Faktor.

Sve manje se nazire rješenje za grad Mostar. Do sada su svi prijedlozi odbijeni s obje strane ključnih stranaka u ovome procesu, SDA i HDZ-a. Krajem prošlog tjedna iz SDA su pozvali OHR da donese odluku u kojoj bi stajalo da se održe ovogodišnji izbori u gradu na Neretvi, ukoliko ne dođe do dogovora.

”Ono što međunarodna zajednica ne može podržati jeste podjela Mostara. U posljednjem Komunikeu od 2. prosinca 2015. godine, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) podsjetio je organe u BiH na njihovu obvezu da uspostave izborni sustav za Mostar, u skladu s odlukom Ustavnog suda, što još nije provedeno. On je naglasio i ključni princip, koji su potvrdile i političke stranke, da Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenom razinom lokalne nadležnosti/uprave ispod razine grada,” istaknuli su iz OHR-a za Faktor.

U gradu na Neretvi posljednji lokalni izbori su održani 2008, jer je tri godine kasnije Ustavni sud BiH odlukom suspendirao pojedine odredbe Statuta Grada Mostara. Te odredbe se odnose na izbor vijećnika u Gradskom vijeću, a uslijed izostanka političkog dogovora o načinu rješavanja tog pitanja, u Mostaru nisu održani lokalni izbori ni 2012.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Poštovani prestavnici OHR-a zašto ste dozvolili i pristali da se podjeli BiH-na na dva entiteta bošnjački i srpski.Zašto dozvoljavate da se hrvati preglasavaju na svim razinama vlasti,iseljavaju,nestaju uzimaju im se osnavna ljudska prava u Sarajevu,Tuzli,Zenici,Travniku,Bugojnu itd.Sada samo sporan Mostar,što je sa ovim gradovima koji nisu podjeljeni nego očišćeni od hrvata i srba.Isto vrijedi za hrvate u RS-oj,nestali,očišćeni puškom u ratu,politikom nakon rata.Što OHR poduzima na tome da se hrvati vraćaju na svija ognjišta i da budu ravnopravni srbima u RS-oj,bošnjacima u Federaciji.Ovako Međunarodna zajednica uporno godinama štiti jače,brojčano nadmoćnije,politički uticajnije od najmalobrojnijeg naroda sa najmanje uticaja a to su hrvati u BiH-ni.Ovo je tužno i poražavajuće u demokratskom svijetu i EU-ji.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.