Heroin u BiH stiže autobusom, lijekovi čamcima

Heroin, kokain, “bromazepan”, cigarete, duhan te ljudi i bombe samo su neke od stavki koje su državljani BiH, ali i stranci tijekom prošle godine pokušali prokrijumčariti na nekom od graničnih prijelaza BiH i u pograničnom pojasu, a ‘pale’ su i mnoge osobe s tjeralica.

U izvješću o radu Granične policije BiH za 2015. godinu navedeno je da je Granična policija na prijelazima, u graničnom pojasu i u unutrašnjosti BiH, evidentirala 254 kaznena djela, na ruke tužitelja dostavljeno je 206 izvješća, a osumnjičeno je 287 osoba. Najviše kazni “zaradili” su državljani BiH, njih 203, a slijede državljani Srbije i Turske, piše “Glas Srpske”.

Graničari su na prijelazima Doljani, Velika Kladuša i Dobrljin pronašli na desetke zasada marihuane, dok je u graničnom pojasu u Zvorniku spriječeno krijumčarenje čamcem 29.270 komada “bromazepama” (lijek za smirenje) i 7200 komada ostale droge.

Na graničnom prijelazu Rača u Bijeljini zaplijenjeno je 26,02 grama heroina u unutrašnjosti vozila, a na istom prijelazu, u dva odvojena slučaja, zaplijenjen je kokain i ostala droga. Ova droga pronađena je kao privatna pošiljka koju je zaprimio vozač autobusa. Na graničnom prijelazu Klobuk, prilikom ulaza u BiH, u putnoj torbi državljanina Crne Gore pronađena su i privremeno oduzeta četiri kilograma marihuane.

Graničari su evidentirali 15 kaznenih djela krijumčarenja ljudi, za koja je osumnjičeno 28 poznatih osoba i tri N. N. osobe, od čega je 20 državljana BiH, tri Albanije, po dva iz Švicarske i Hrvatske te jedan iz Turske.

Na granici je u tijeku prošle godine privremeno oduzeto 111 dokumenata za koje postoji sumnja da su krivotvoreni, što je povećanje za 16 u odnosu na isto razdoblje 2014. Po raznim osnovama, službenici Granične policije BiH su privremeno oduzeli 44 vozila, a privremeno je oduzeto novca u raznim apoenima u protuvrijednosti 197.911 KM. U graničnom pojasu zaplijenjeno je dosta duhana, cigareta, tekstilne robe, oružja, streljiva i bombi.

Granicu je lani prešlo 41,980.986 osoba, što je u odnosu na 2014. više za njih 1,911.826. Pojačanim kontrolama na graničnim prijelazima otkriveno je 1270 osoba za kojima su nadležna tijela BiH i Interpol raspisali tjeralice, a za 2432 stranca nije dopušten ulazak.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.