Na području Tomislavgrada planiraju zasaditi 100.000 sadnica smilja

Zbog povećanog zanimanja za uzgoj smilja, Udruga “Naša baština“ iz Tomislavgrada je sinoć u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije organizirala predavanje o uzgoju ovog ljekovitog bilja.

Predavači su bili mr. sc. Marija Prlić i mr. sc. Miro Barbarić s Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara te Martin Soldo, u ime Proizvođača ljekovitog bilja Hercegovine iz Posušja.

Osim o postupku sadnje, uzgoja i trenutnog stanja na tržištu smilja, što su mogli čuti od predavača, nazočne je posebno zanimalo proispitivanje mogućnosti uzgoja smilja na 900 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi Tomislavgrad.

U organiziranim predavanjima po Zapadnohercegovačkoj županiji od strane profesora sa Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara je istaknuto da smilje može uspijevati od 0 do 600 metara nadmorske visine, a pod nekim uvjetima i do 800 metara nadmorske visine.

Pošto je Hercegovina u samom vrhu po uvjetima uzgoja, kako su dosadašnje analize pokazale, Miro Šumanović iz Udruge “Naša baština” kao jedan od organizatora predavanja je za Fenu kazao da su njihovi gosti po tom pitanju posebno istaknuli da je otvorena mogućnost sadnje i na ovom području iznad preporučene nadmorske visine za sadnju s tim da će vrijeme pokazati rezultate a što opet u konačnici ovisi i od mikro lokacije a ne samo od nadmorske visine.

Istaknuo je primjer jednog sugrađanina kojem je na navedenoj nadmorskoj visini ostao proljetni i jesenji nasad te da je dobro podnio zimu.

“Ljeto će dati rezultate gdje će se vidjeti koju kvalitetu ulja daje smilje sa prostora tomislagradske općine“, na izlaganje predavača kazao je Šumanović .

Prema onome što je istaknuto sinoć, kao i iz prijašnjih informacija, tijekom ove godine na prostoru općine Tomislavgrad posadit će se preko 100.000 sadnica smilja te se već zna brojka od dvadeset zainteresiranih osoba koji će se ovim vidom poljoprivrede baviti.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.