Oglasio se načelnik Neuma nakon prvog slučaja korone: Nema razloga za brigu

Prva mještanka Neuma, kod koje je potvrđen korona virus, žena je sa sela, koja nije bila u kontaktu s turistima, tako da nema opasnosti od širenja zaraze, tvrdi načelnik Neuma Živko Matuško.

Zaista, nema nikakvog razloga za brigu. Pozivam sve turiste iz regije da dođu u Neum. Lijepo ćemo ih dočekati i ugostiti, a korone se ne trebaju bojati, sve je pod kontrolom, rekao je Matuško za Srpska.info.

On je objasnio da je covid pozitivna Neumljanka domaćica podesetih godina, koja živi u jednom selu u zaleđu Neuma, na putu prema Svitavi.

Ona je imala neke blage simptome, slično kao kad se čovjek malo prehladi pa je zbog toga već danima u kućnoj izloaciji. Naravno, ostat će u izolaciji dok ne ozdravi. Danas ili sutra bit će ponovno testirana, pa ćemo vidjeti kakvi će biti nalazi kaže, Matuško.

Načelnik Neuma dodaje da su jučer stigli rezulatati za još 17 testiranih stanovnika neumske općine i da su svi, osim spomenute žene, negativni.

I ranije su u nekoliko navrata testirani mještani Neuma i okoline i svi dosadašnji rezulati su negativni, osim ovog, jednog slučaja. Ipak je u pitanju samo jedan slučaj i zaista nema razloga za zabrinutost, a kamoli za strah ili paniku, poručio je Matuško.

Inače, Neum, koga su turisti nazvali “jedini slobodni teritorij na Jadranu”, pun je gostiju.

Na 24 kilometra jedine morske obale u BiH, trenutno boravi, prema službenim podacima, najmanje 12.000 turista, mahom iz BiH i Srbije, a među gostima ima puno Banjalučana, Beograđana i Novosađana.

Neslužbeno, mještani dobro upućeni u turističke prilike tvrde da je broj gostiju znatno veći i da u Neumu ljetuje od 15.000 do čak 20.000 ljudi, ali da nisu svi prijavljeni.

Mnogi tuisti iz regije odlučili su ljetovati u BiH, jer su za građane Srbije i BiH granice Hrvatske zatvorene, dok u Crnoj Gori građani Srbije ne mogu ljetovati, a turisti iz BiH mogu preći crnogorsku granicu jedino uz hotelsku rezervaciju i negativan test na koronu. Granice BiH su otvorene, bez ograničenja.

11 pozitivnih na koronavirus u HNŽ-u, prvi slučaj u Neumu

(www.jabuka.tv/ Foto: Siniša Pašalić-RAS/Srna)


12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.