Oglasila se i Pendeš: U Rajlovcu sam bila zbog hrvatskih vojnika, ne trebamo se povlačiti

To su i moje, naše, Oružane snage BiH. Tamo sam bila i zbog postrojenih Hrvata-vojnika i svih 2 tisuće hrvatskih djelatnika u Ministarstvu obrane BiH, kazala je Marina Pendeš, o svojemu sudjelovanju na proslavi dana Oružanih snaga BiH zajedno sa Željkom Komšićem, hrvatskim članom Predsjedništva BiH koji je izabran većinskim glasovima Bošnjaka.

Marina Pendeš, ministrica obrane BiH i članica Predsjedništva HDZ-a BiH je u izjavi za Dnevnik.ba je govorila o proslavi Dana oružanih snaga BiH i odgovorila na prozivke iz hrvatskog korpusa onih koji joj to spočitavaju.

Ne pristajem na to da se legitimno izabrani predstavnici Hrvata u BiH povlače iz institucija u Sarajevu. Mi se kao narod tek trebamo izboriti za ono što nam pripada po Ustavu BiH, odnosno, i slovu i duhu Daytona, kazala je Pendeš.

Smatra kako je njena i moralna i pravna obveza bila jučer prisustovati Danu oružanih snaga BiH.

To su i moje, naše, Oružane snage BiH. Tamo sam bila i zbog Hrvata-vojnika postrojenih i svih 2 tisuće hrvatskih djelatnika u Ministarstvu obrane BiH, kazala je Pendeš.

Dan Oružanih snaga BiH, prema njenim riječima, je dan kojeg proslavljaju i trebaju slaviti Hrvati u BiH jer je u OS BiH i hrvatska komponenta koja baštini tradiciju HVO-a.

Na jučerašnjoj proslavi u Rajlovcu, ja sam ujedno, i kao Hrvatica i ministrica obrane BiH, legitimno izabrana i predstavljala hrvatski narod u BiH. A prijavak se podnio Željku Komšiću jer Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije došao uopće, kazala je Pendeš.

Naglasila je kako bi puno gore bilo da uopće nije prisustvovala toj svečanosti.

Znači li to da bi se svi Hrvati iz institucija u Sarajevu trebali povući i odustati od borbe za potpunu jednakopravnost? Smatram da to nije nikakvo rješenje. Bitka za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH traje u Sarajevu i samo se tamo može dobiti, a ne s nekih udaljenih i sigurnih pozicija, kazala je Pendeš.

Smatra kako je zbog svih djelatnika Hrvata, generala Hrvata i vojnika u 1. gardijskog pješačkog puka OS BiH nastalog iz HVO-a, ne samo trebala, nego i morala biti tamo.

Ne prihvaćam konotacije kako sam nekog “priznala” ili “odobrila”. Prihvaćam samo svoje vojnike, Hrvate, s kojima sam tamo zajedno bila.

Prema njenim riječima, njena je obveza bila svojim dolaskom pokazati kako Oružane snage BiH baštine i tradiciju HVO-a i da hrvatska komponenta OS BiH nije tek tako tamo i da, unatoč svom pravnom i političkom nasilju, i dalje postoje oni koji su legitimno izabrani u pojedine institucije.

Ako netko misli da mi, kao Hrvati u BiH, trebamo napustiti institucije zato što postoje oni koji su uzrupirali naša prava, grdno se vara. Blokade i bojkoti nisu način borbe za hrvatski narod i neće doprinijeti ni donijeti nikakve konkretne rezultate, naprotiv, samo uporno dokazivanje i naš rad na demaskiranju takvih “slučajeva” može doprinijeti tomu da nam se takvo što ne ponavlja iz izbornog procesa u proces, a ne naš bojkot koji će polučiti učinak i 24-satnu slavu, kazala je Pendeš.

Smatra, također, i kako blokade i bojkoti ne vode ničemu osim dodatnoj krizi i konfliktima koji se samo preljevaju s viših na niže razine.

Politika je umijeće mogućeg, a politika u Sarajevu umijeće političkog preživljavanja, barem što se hrvatskog naroda u BiH, osobito u Središnjoj Bosni, tiče, a takve impulizvne i instant reakcije i blokade nas mogu samo odvesti u veću propast i ponor. Takve smo scenarije već imali i znamo svi kako smo prošli kao narod, zaključila je Pendeš.

HSPF o ministrici Pendeš: Hoće li HDZ prihvatiti gaženje izborne volje Hrvata?

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • Nek se povuku HDZ predstavnici u institucijama. Svi su potrcsli na konstituirajuce skupstene i na place od 4-5 tisuca oera a hrvatski narod ko jebe. Zasto niste blokirali formiranje donpromjene izbornog zakona. Sad vam Marina kriva a ne udbaski HDZ i jugosloven Covic.

  11
  1
 • Izjave ove nakarade od ministrice zorno pokazuju kakvi nas predstavnici Hrvata u BiH vode.
  Ona uhljebljena uživa sve blagodati svog mizernog života ne osjeća bilo hrvatskog naroda.Njene izjave kako nije nikakvo opravdanje napustiti institucije vlasti u Sarajevu i tamo odnekud se boriti za prava Hrvata je tipična izjava jedne utopije u Bosanskih Hrvata koja nas gura pod noge Muslimanima a i Srbima.Njeno pojavljivanje u Rajlovcu je čin veleizdaje hrvatskog naroda i stoga je stranka HDZ BiH pod hitno mora smijeniti s mjesta ministrice obrane BiH.Njena utopistička politika uopće nema uporišta u stvarnom životu hrvatskog naroda u BiH.Hrvati svoja prava mogu tražiti i dobiti blokadama implementacije izbornih rezultata na svim nivoima vlasti kako bi sačuvali svoju konstitutivnost i suverenost na cijelom području.Politika Marine Pendeš i svih onih koji misle kako će preuzimanje svojih mandata u Parlamentu BiH ili FBiH te pojavljivanjem na postrojavanju oružanih snaga BiH i davanja raporta nelegalnim i nelegitimnim predstavniciam hrvatskog naroda uspjeti poboljšati položaj hrvatskog naroda je utopija nad utopijama.Tipičan primjer odnarpđenog političara.A Pendeš toga ne može biti svjesna kao niti svi visoko pozicionirani predstavnici hrvatskog naroda u BiH jer je vlast,slat i mast a najmanje čast gledajući njih.Čast izuzecima.Na kraju krajeva potez je na HNS i stranci HDZ BiH koji pod hitno ovu spodobu od ministrice moraju smijeniti jer je postupila protivno volji hrvatskog naroda u BiH zbog čega će ostati upamćena i upisana crnim slovia u povijesti BiH Hrvata kao jedan od najvećih izdajnika hrvatskog naroda.A za izdajnke se nikada nije biralo riječi.Zbogom i sretan ti put u ropotarnicu povijesti ministrice Pendeš.

  13
  3
  • Ne pjeni se, pa dobila nalog od druga Gage i izvršava njegove naredbe. Pa ide li gago sa Bakirom u vlast ili ne ide? Čiji je drug Gago? Koga on predstavlja i tko ga je birao? Daj kredezenjci ne litajte, tražili ste, dobili ste.

 • Glupača. Ili je netko iz vrha HDZ instruirao, jer im je cilj izgladsiti odnose saSejdom i njegovom kamarilom. Oni su na sve spremni, iako javno tvrde da ni u raj ne bi s DF. Pa u prošlom sazivu su HDZ i DF koalirali na lokalnoj razini, recimo u Neumu. Popuzani i debeloguzani.

 • Ako se na tom postrojavanju nije pojavio predsjednik predsjednistva nije trebala ni ova ministrica. I odakle se pojavio Željaga, pozvao sam sebe ili ga je zvala ministrica? Jadnice jadna, mogla si sa obrazom otici u mirovinu sa 2500 km, i da u Vitezu imas s kim popiti kavu, a ovako…morat ces u Sarajevo na kahvu sa Željagom, u komšićluk, kako kažu neki osviješćeni iz Zagreba

  7
  1
 • Da vi cijenite Hrvatski narod i da imalo drzite do njegove buducnosti NIKAD vi ne biste sjedili tu gdje ste sjedili,pa da je u toj hrvatskoj komponenti deset puta vise od te jadne 2 tis.Meni kao citajte i upamtite-HRVATU.ne od 90 i neke kao svi vi koji nas vodite nece nikad biti jasne neke stvari-Sto oni nama trebaju uraditi da vi podjete misliti o svom narodu?Pa u vas obraz vise nije ni djon,vi ga uopce nemate!Moj pok.djed,pok.otac su mi uvjek govorili-Sine postuj svoju vjeru i ne daj svoj obraz ni zasto!IOkusio sam i ja komunizam ali nikad nisam pomislio biti KOMUNISTA!A vi se okrecete ko fes komunista hrvat balidzan itd.Da imalo imas hrvatstva u srcu ni da ti je Covic naredio ti ne bi pristala!SRAMITE SE!

  4
  1
 • Narode moj. Vlast je slast i ouno vise od toga… Procitaj te izjave Covica i Nakira nakon jucerasnjeg sastanka u Mostaru. Pa to je za povratiti. A nista bolji nisu niti ovi radikalni bosnjacki ljevicari Komsic, Niksic, Kojovic i ostala raja…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.