Oglas u BiH: “Dajem imanje ‘ko mi nađe posao u Švicarskoj”

“Dajem imanje ko mi nađe posao u Švicarskoj, da me firma zaposli i da napiše ugovor po švicarskom standardu”, objavio je prije nekoliko dana na društvenim mrežama Zijad Hotić iz Sanskog Mosta i tako se svrstao u sad već niz onih oglasa u potrazi za poslom i boljim životom u BiH koji su postali kulturološki fenomen modernog vremena.

Zijad je iz gradića koji na dnevnoj bazi gubi pet do deset stanovnika, a njegova ponuda iako djeluje bizarno nije za odbaciti jer je vrijednost imanja sa zemljištem velika. Ipak, prijatelji ga savjetuju da se oženi jer bi mu to bio lakši put do Švicarske. Zijad se ipak nada poslu jer je u Švicarskoj već davno prije i radio pa se tako ne da omesti niti od onih koji su mu slali poruke da je izdajnik.

“Kako da volim BiH kad sam gladan u njoj!?”

“Kako da volim BiH kad sam gladan u njoj!? Gladan čovjek ne može da razmišlja o patriotizmu i domovini. Zato ja halalim imanje za posao, da spasim sebe, suprugu i sina”, otvoreno govori Hotić za Al Jazeeru Balkans.

Psiholog Srđan Puhalo smatra da Hotićev oglas i nije tako bizaran. “Jednostavno rečeno, čovjek nudi trampu, daje nekretnine za putovnicu Švicarske, odnosno papire za rad. Naravno, postavlja se pitanje zašto se netko odriče 50 godina života na ovaj način, ali je sasvim jasno da je procijenio da mu imanje ne znači ništa za njegovu budućnost. Ljudi su razočarani u trenutno stanje u Bosni i Hercegovini, kako ona funkcionira i bez nade da se može nešto popraviti, posebice da oni mogu nešto promijeniti. Zato i odlaze ili, bolje reći, bježe odavde”, kaže Puhalo, uz ogradu da ne zna koliko je ovo racionalno ili iracionalno, ali dodaje da je itekako prisutno.

Nema prevoditelja bez “lijepog, održavanog izgleda”

Za razliku od Hotića, natječaj za prevoditelja austrijskog kontingenta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini pršti od bizarnosti. Objavljen je na jednoj oglasnoj ploči, a kao dva minimalna uvjeta za budućeg prevoditelja navedeno je da treba imati “dobro održavan / lijep izgled” i “dobro znanje latiničnih slova”. Posebno provokativan, pa i apsurdan, bolje rečeno, tragikomičan jest zahtjev EUFOR-a da kandidat bude sposoban za “konsekutivnu komunikaciju na lingvističkim i kulturnim osnovama”, kao da je riječ, npr., o natječaju za tajnika Hrvatske enciklopedije Leksikografskog zavoda.

Studentima nudi rad, no neće ih platiti

Jedan vlasnik novootvorenog fast fooda u Zagrebu smislio je “opak” trik za zaposlenje dva studenta – naime, ponudio im je preko Facebooka da za njega rade – besplatno! Točnije, “genijalac” je tražio da mu prva dva mjeseca rade kao dostavljači hrane besplatno, a za napojnice koje bi eventualno dobili od naručitelja, prenosi Net.hr.

“Znači, ako dobijete 250 kuna bakšiša toga dana, sve ostaje vama… Povlastice: ugodno radno okruženje, pravo izbora na jedan ‘gablec’ dnevno do 25 kuna (nije uključeno piće), trenutno nemamo posebna vozila za dostavu, pa bi se koristili isključivo mojim autima (BMW, Peugeot 3008). Potrebno iskustvo u vožnji, pa prvo idemo na testnu vožnju, da vidimo koliko poznajete kvart. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, javite mi se u inbox”, stoji u inteligentnom i bezobraznom oglasu, uz dodatni komentar vlasnika kako, dok se fast food ne uhoda, “moramo stisnuti zube”.

(www.jabuka.tv) 


2 komentara

 • nemoj sine nikud ići, zar ne vidiš da smo izabrali vladu koja će ti omogućiti dostojanstven život kod kuće?
  Nek te’ rani kora kruva, kapija vina i zrno soli… Navikavaj se na to jer kad budeš umirovljenik, nećeš više od toga ni dobiti.
  Kud bježiš? Zar ne vidiš da nam je zdrastveni sustav na nivou? Bolnice opremljene, rodilišta puna a srećom pa ne trebaš nikomu davat mito, i operaciju ces dobiti na vrijeme, jer su liječnici odlično plaćeni pa ne moraju štrajkati.
  Zar ćeş hranu s tuđe zemlje jesti? Pogledaj nam poljoprivredu, njive su brižno zasijane, a poticaji pristižu redovmo, Poloce su pune domaće hrane, pa nismo ludi uvoziti hranu pokraj Posavine i Slavonije….Zar ne?
  To je tvoja zemlja tu sagradi dom. Ne boj se, nećeš biti deložiran.Toga kod nas nema…tvoja država te štiti od lihvarskih banaka.

  Nek bude znanja i blagostanja… stoga uči i školu završi. Posao te čeka, srećom ne trebaš biti politički podoban.
  E gledaj socijalne politike….Vlada je skužila a izumiremo pa ja uvela dobar diječiji doplatak i ostale socijalne doprinose, posebmo u BiH u kojoj se za tebe brine svih 14 vlada i preko 120 ministara na tri razine vlasti. I ti bi išao?

  Ma me idi! Pogledaj kako nam ekonomija odlično funkcionira. Evo ove godine vlada je obećala tri nove kladionice u gradu, a europske lige taman počinju……

  Gledaj sklad ikonstruktivne rasprave u općinskom i županiskom i federalnom parlamentu.
  Strpi se možda se državni nekad sastane.
  Šta ćeš u njemačkoj, oni samo jednog predsjednika imaju , a u nas trojica.

  Ajde dobro, možda i nije sve tako sjajmo. Ako ti se nepravda i dogodi, tu je naš pravosudni sustav koji ce te obraniti i zaštititi.
  Ostani tu još će Sunce sjati…..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.