Odzvonilo turističkim putovanjima dužnosnika na račun države

Vijeće ministara BiH zadužilo je nedavno Ministarstvo pravosuđa, u suradnji s Ministarstvom financija i riznice, Uredom za zakonodavstvo i Generalnim tajništvom da izradi i Vijeću ministara dostaviti dokument kojim će biti regulirane procedure u vezi sa službenim putovanjima rukovoditelja upravnih organizacija i tijela Vijeća ministara, piše Večernji list.

Na ovaj način, kako tvrde iz Vijeća ministara, precizno će se urediti pitanje opravdanosti putovanja i ostvarene koristi za instituciju koju predstavljaju i BiH, uključujući i dostavljanje izvješća o obavljenim putovanjima.

Kako će konkretno biti regulirano pitanje službenih putovanja rukovoditelja upravnih organizacija i tijela Vijeća ministara znat će se početkom veljače, ali jasno je kako je i ovo dio nastojanja realiziranja financijske uštede i uvođenja reda u jednu od mnogobrojnih sivih zona kada je riječ o potrošnji proračunskih sredstava.

Nije tajna da su rukovoditelji državnih institucija i tijela na putovanja izvan zemlje odlazili uvijek kada bi im se za to pružila prilika, bez mnogo razmišljanja postoji li opravdan interes za to. Svatko od tih putovanja sa sobom je vuklo brojne troškove, od prijevoza i smještaja, do dnevnica, a ponekad i “izvanrednih troškova”. Razni seminari, konferencije i studijska putovanja čelnika državnih institucija bosanskohercegovačke porezne obveznike godišnje stoje milijune maraka.

Revizori svake godine upozoravaju na problem upitne opravdanosti troškova za službena putovanja u državnim institucijama. Kao primjer bahatog trošenja novca u npr. 2014. godini najčešće se navodi Ministarstvo vanjskih poslova.

Utvrđeno je i kako se troškovi noćenja u istom hotelu drastično razlikuju i kreću od 300 do 590 dolara, a u pojedinim slučajevima iznosili su i više od 450 eura. Na službena putovanja u inozemstvo MVP je potrošio 841.020 maraka, od čega na prijevoz javnim sredstvima 421.211, smještaj 226.183 i dnevnice 162.599 KM.

Generalno tajništvo Vijeća ministara je u 2014. godini za putne troškove potrošilo 213.083 KM, od čega se na one nastale u inozemstvu odnosi 201.851 KM. Značajniji iznosi za putovanja u inozemstvo evidentirani su za troškove prijevoza javnim sredstvima (59.830 KM), troškove smještaja (70.589 KM) i troškove dnevnica (54.921 KM), piše Večernji list.

Prema izvješću revizora, u nekim slučajevima prilikom pravdanja troškova službenog putovanja uočene su određene slabosti sustava internih kontrola (nepotpuna dokumentacija, nepostojanje logičke kontrole obračuna i sl.).

Da bi trebalo dodatno pooštriti potrošnju proračunskih sredstava za službena putovanja svih državnih institucija, a ne samo upravnih organizacija i tijela Vijeća ministara BiH, pokazuje i podatak kako je na službena putovanja zastupnika i izaslanika Parlamentarne skupštine BiH samo u prvih deset mjeseci 2015. godine potrošeno više od 230.000 maraka.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.