Održani “Cycling Rural Walking Fair” i biciklijada “Stazom ‘Ajduka”

Proteklog vikenda od 23.07. – 25.07. 2021. godine u sklopu Street Food Festa u Širokom Brijegu u ugodnom ambijentu parka Sajmište održan je prvi “Cycling Rural Walking Fair” za sve ljubitelje biciklizma, prirode i outdoor aktivnosti.

Svi posjetitelji su imali priliku iskusiti posebnu gastronomsku priču, uživati u glazbi poznatih bendova, kao i upoznati se s formiranim biciklističkim trasama na našim prostorima koje su mogli preuzeti putem QR koda ili u vidu mapa ocrtanih staza. Također, za sve posjetitelje našeg promotivnog pulta pripremili smo i interaktivne pitalice o poznavanju Bosne i Hercegovine, a oni s najboljim obimom znanja našeg kraja imali su priliku osvojiti nagrade naših sponzora događaja, priopćeno je iz ureda Vlade ŽZH za EUI.

Cycling Rural Walking Fair u Širokom Brijegu u sklopu Street Food Festa prvi je od tri najavljena događaja u BiH koji za svrhu ima podizanje svijesti o ruralnom biciklizmu i upoznavanju šire javnosti sa svim biciklističkim trasama na području Zapadne Hercegovine i Crne Gore, kao i Bike Friendly lokacijama. Sljedeće lokacije događaja planirane su na platou tržnog centra Mepas Mall u Mostaru, kao i u sklopu svjetskog biciklističkog prvenstva “Ale Gran Fondo“u Istočnom Sarajevu o čijim ćemo točnim datumima održavanja naknadno obavijestiti širu javnost.

Projekt Cycling Rural pokrenut je s ciljem povezivanja Zapadne Hercegovine i Crne Gore kroz biciklističke rute, te će na taj način integrirati kulturnu i prirodnu baštinu u priznati turistički proizvod. Lokalne ceste, umrežene u biciklističke staze, prolaze kroz manje naseljena područja koja nisu prepoznata u sličnim turističkim ponudama. Projekt će uvesti i standard kvalitete “Bike Friendly Concept” te će se na taj način dodati vrijednost turističkoj ponudi u ruralnim područjima Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke.

Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom “Cycling Rural”, koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskoga zaleđa.

Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – CyclingRural” je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura bespovratnih sredstava. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG).

Ovom prilikom želimo zahvaliti svim posjetiteljima koji su podržali naš događaj, te se nadamo da se vidimo i na sljedeća dva, priopćeno je.

Održana biciklijada “Stazom ‘Ajduka” i radionica “Razvoj turističkog proizvoda”

U subotu, 24. srpnja 2021. godine, u okviru projekta prekogranične suradnje “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – CyclingRural”, financiranog od strane Europske unije, održana je biciklijada pod nazivom “Stazom ‘Ajduka” u sklopu Blidinje BIKE Festivala. Ova biciklijada, zamišljena kao rekreativna vožnja, organizirana je s ciljem promoviranja cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta.

Polazna točka biciklijade je bila u 10:00 sati ispred restorana Staza na Blidinju.

Na ovoj relaciji dugoj oko 50 km čak 180 sudionika biciklijade su imali prigodu vidjeti neke od najljepših krajolika koje Hercegovina i Park prirode Blidinje nude.

Ovo je peta u nizu rekreativnih biciklističkih vožnji koja je organizirana u okviru projekta “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – CyclingRural” koji se provodi u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Nadalje, istog dana je održana i radionica “Razvoj turističkog proizvoda” na kojoj se okupilo trideset sudionika. Predavač na radionici je bio Nedo Pinezić, stručnjak za razvoj ruralnog turizma s naglaskom na obiteljski smještaj, vlasnik privatne tvrtke “Quanarius” d.o.o. iz Hrvatske koja je specijalizirana za marketing i konzalting u turizmu, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.