Održana sjednica Skupštine ŽZH, Jurišić zatražio rehabilitaciju Zdravka Borasa

U četvrtak, 13. svibnja održana je 23. sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, u četvrtak 13. svibnja 2021. godine u Širokom Brijegu. Kao i uobičajeno predsjedao je predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić.

Nakon usvajanja Dnevnog reda, zapisnika s prethodne sjednice uslijedila su zastupnička pitanja, primjedbe i sugestije koje su bile usmjerene na funkcioniranje institucija, njihov rad i funkcioniranje Udruga s područja ŽZH. Ova točka je ujedno bila i najzanimljivija.

Za riječ su javili zastupnici Dobroslov Bukmir (HDZ 1990), Marija Lovrić (HSP AS) te Zvonko Jurišić (HSP BiH).

Bukmir je zatražio financijska izvješća izdvajanu proračunskih sredstava svim braniteljskim udrugama na prostoru ŽZH, a postavio je upit i ministru financija Toniju Kraljeviću oko privatizacije zemljišta u ŽZH.

Marija Lovrić postavila upite ministrima Tomislavu Pejiću i Ružici Mikulić oko toga vršli se evaluacija rada zdravstvenih djelatnika na prostoru ŽZH, odnosno prosvjetnih djelatnika.

Zastupnik Zvonko Jurišić predložio je da se od iduće godine uvede i novi kriterij pri dodjeli proračunskih sredstava za sufinanciranje prijevoza učenika, a to je i prostorna površina općine, osim postojećega, to je broj upisanih učenika devetogodišnjih škola po pojedinim općinama.

Zvonko Jurišić

Ono što je posebno zanimljivo, Jurišić je zatražio od Vlade ŽZH da rehalibilitira bivšeg ministra unutarnjih poslova Zdravka Borasa, čija je ostavka prihvaćena od strane predsjednika Vlade Zdenka Ćosića prije godinu i pol dana.

Iako sam ja imao dosta žustrih rasprava s njime, bivši ministar je dokazao svoju nevinost te je oslobođen od svih optužbi na Općinskom sudu u Splitu. Stoga bismo mi trebali priznati pogrešku, a Vlada ŽZH bi trebala nekako gospodina Borasa rehabilitirati u sustav ili ako je moguće vratiti na staru dužnost da odradi ovaj mandat do kraja. Nemam ništa ni protiv ministra Grbavca koji korektno radi svoj posao, ali smatram da bi se bivšem ministru mogli iskupiti na ovakav način. On je častan čovjek, bivši branitelj, a svi smo ga ovdje unaprijed osudili, kazao je između ostaloga Jurišić u svom obraćanju, prenosi portal Jabuka.tv.

Ostalo što se događalo na ovoj sjednici prenosimo u dijelu priopćenja Skupštine ŽZH.

Ministar Tomislav Pejić

Nakon što su zastupnici iscrpili točku dnevnog reda zastupnička pitanja uslijedila je treća točka Dnevnog reda Izvješće o stanju u Županiji Zapadnohercegovačkoj po pitanju pandemije uzrokovane COVID-om 19, koju je nazočnima obrazložio ministar Tomislav Pejić. U svom izlaganju ministar je istaknuo trenutne brojke o broju zaraženih, broju oporavljenih u ŽZH, kao nažalost i broju umrlih, te upoznao zastupnike kada će cjepivo stići ponovno u ŽZH. Ministar je rekao kako je trenutno stanje dobro, ali je potrebno da se držimo i pridržavamo pravila koje struka nalaže po pitanju pandemije.

Četvrtu točku obrazložio je ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko naglasivši kako su izmjene i dopune Zakona rađene u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, te da se radi o izmjenama i dopunama Zakona u segmenentu da se poboljša i detaljnije razradi primjena i provedba Zakona u praksi. Prijedlozi Odluka koje se nalaze kao sljedeće točke Dnevnog reda sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke zastupnici su usvojili jednoglasno obzirom da se radi o proceduralnim točkama.

Ministar Kristijan Zovko

Tako je predsjednik Skupštine Ivan Jelčić je obrazložio petu točku Dnevnog reda Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu za tekuće prijenose za političke stranke za razdoblje siječanj-ožujak 2021. godine, naglasivši kako su na posljednoj sjednici usvojeni kriteriji, a danas se usvaja Odluka o raspodjeli tih sredstava kada su u pitanju političke stranke. Točke Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju liste zastupnika po nacionalnoj i stranačkoj pripadnosti u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za ekonomsku, financijsku politiku i Proračun i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova obrazložila je predsjednica Povjerenstva za izbor i imenovanje Marija Lovrić uz konstataciju kako su dvije zastupnice stupile u brak i promijenile prezime, stoga je bilo potrebno i promijeniti njihove podatke u predmetnim Odlukama, navodi se u priopćenju Skupštine ŽZH.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.