Odrzana promocija knjige “Lutalica”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Kamernom teatru 55 održana promocija knjige „Lutalica“ autora Marijana Mandića iz Mostara. Promociju je otvorio tajnik HKD Napredak mr. sc. Željko Grubišić koji je pozdravio prisutne na promociji u ime HKD Napretka te je rekao nekoliko riječi o samom autoru knjige. Grubišić je istakao „da su piscu uzori Andrić i Selimović te da upravo i sam roman “Lutalica” opisuje zbilju života u BiH prije i za vrijeme Domovinskog rata. Roman se jednim dijelom temom i odnosi na grad Sarajevo i njegovu okolicu, kako na ratnu 1993., ali i na djetinjstvo, gimnazijske dane i studij glavnog junaka u romanu“. Pisac je još prije objavio i radove „Bljesak nade na mom otoku”, “Krvava bjelopoljska poljana”, “Ljetopis nada i borbi” za koju je dobio priznanje Sabora Republike Hrvatske za korisnu knjigu, i roman “Plamen iznad bugojanskih šuma”.

Jedna od predstavljača knjige bila je mlada profesorica književnosti Blanka Kolenda koja je na promociji istaknula da je roman i povijesni, ljubavni i kriminalistički, radnja romana u kojem je glavni lik Željko iz Sarajeva koji preprodaje umjetnine, bio je nekoliko godina u zatvoru u Parizu, u svakom gradu i mjestu imao je ljubavnicu, u vrijeme rata u BiH odlučuje se vratiti u BiH i braniti svoju državu, u ovom ratu i gine te ne uspijeva pročitati pisma koja su mu poslale njegove ljubavnice u kojem mu govore da su trudne i da nose njegova sina, gđa Kolenda ostatak romana nije htjela otkriti kako bi čitateljima bilo zanimljivo.

Drugi predstavljač profesor Stjepan Galić rekao je da mu je jako drago što se pisac ponovno vratio s romanom Lutalica nakon 12 godina, rekao j eda je roman polu autobiografski i da u njemu nema poglavlja i naslova kao što je bilo u njegovom prethodnom romanu, istaknuo je da je roman toliko zanimljiv da se mora pročitati odjednom. Profesor Galić je istaknuo da je ovo drama u kojoj glavni lik umire, njegovi sinovi ga neće upoznati, pitanje je čije će gene oni naslijediti: od oca gangstera ili majke preljubnice, profesor je zaključio da je ovaj roman potrebno pročitati kako nam se ne bi ponovno dogodile mnoge lutalice, preljubnice, ratni profiteri i sl. Autor Mandić na samom kraju promocije se zahvalio na dolasku te je rekao da se jako lijepo osjeća u Sarajevu u prostorijama iznad Titove ulice u prostorijama HKD Napretka na koji je jako ponosan.

Tajnik: Mr. sc. Željko Grubišić

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.