Održana 34. sjednica OV Posušje: “Papirnate” sjednice odlaze u zaborav

U ruke posuških vijećnika nedavno su stigli tablet uređaji te je papir u funkcioniranju rada Općinskog vijeća općine Posušje otišao u povijest.

Današnja sjednica Vijeća održana je uz korištenje tablet uređaja, a radni materijali za ovu sjednicu poslani su putem e-maila.

Ovo je znatan iskorak u modernizaciji rada Vijeća, a kroz nekoliko mjeseci smanjenjem troškova isplatiti će se nabavka uređaja, ali i ubuduće značajno smanjiti administrativni troškovi jer je dosada za potrebe sjednica Općinskoga vijeća tiskan velik broj radnih materijala koje je također trebalo dostaviti na kućne adrese svih vijećnika.

Tablet uređaji će vijećnicima omogućiti brži i organiziraniji pristup radnim materijalima, odnosno olakšati im rad. Vijećnici su tablete dobili na korištenje te će iste nakon isteka mandata ili napuštanja vijećničkih klupa morati vratiti. Sredstva za nabavku tableta su prethodno osigurana te je njihova nabavka predviđena Proračunom za 2020. godinu.

Današnja sjednica Općinskog vijeća održana je po drugi put u kino dvorani u Posušju, radi pridržavanja preporučenih mjera u borbi protiv širenja COVID-19.

Na početku sjednice vijećnik Frano Grbeša uputio je Načelniku Branku Bagi dva pitanja. Prvo se odnosilo na neradnu nedjelju. Načelnik je na ovo pitanje odgovorio kako se razmatraju zakonske mogućnosti uz eventualno suglasje svih zainteresiranih aktera, te je s tim ciljem s nekima od njih već obavio sastanke. Drugo pitanje vijećnika Grbeše odnosilo se na moratorij pojedinih projekata koje je načelnik spominjao u svome Planu rada na prethodnoj sjednici.

Načelnik Bago je ponovio kako je na natječaje Fonda za zaštitu okoliša FBiH na kojima smo prethodno ostvarivali uspjeh i osiguravali sredstva za infrastrukturu u našoj općini stavljen moratorij do daljnjega. Također, još uvijek čekamo određena sredstva za već potpisane ugovore od institucija s federalne razine na naše odobrene projekte, a oni su vezani za punjenje Federalnog proračuna.

Načelnik je naglasio drastičan pad prihoda Općinskog proračuna uslijed krize izazvane korona virusom, primjerice Općinski prihodi za svibanj ove godine pali su za 38% u odnosu na svibanj prošle godine. Stoga završavamo započete projekte za koje smo ranije osigurali financijska sredstva, a nažalost u ovoj situaciji morat ćemo usporiti ili privremeno zaustaviti nove planirane projekte. Kada proračunska situacija na višim razinama vlasti bude preciznije definirana i Općina Posušje morati će izraditi rebalans proračuna.

Vijećnik Ivan Bešlić iznio je inicijativu za uređenje infrastrukture na području MZ Zagorje. Načelnik je odgovorio kako su neki radovi na tom području upravo u tijeku, a druge će svakako nastojati uvrstiti u planove.

Na današnjoj sjednici svečanu prisegu položila je vijećnica HDU BiH Ljiljana Pirić umjesto dosadašnje vijećnice Marije Begić, koja je podnijela ostavku.

Među prvim točkama vijećnici su razmatrali Informacije o radu za 2019. godinu Službe za zapošljavanje ŽZH podružnica Posušje, Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH – područnog ureda Posušje, Porezne uprave – ispostave Posušje, te Izvješća udruga koje se financiraju iz proračuna općine Posušje.

Usvojen je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o mjerama pomoći gospodarstvu radi ublažavanja posljedica pandemije prouzročene koronavirusom (COVID-19). Izmjena se donosi u svrhu preciznijeg određivanja nadležnosti Općine Posušje u mjerama pomoći gospodarstvu.

Također, usvojeno je Izvješće o izvršenju Proračuna općine Posušje za 2019. godinu te Izvješće o izvršenju Proračuna općine Posušje za period od 1.1.2020-31.3.2020.

Vijećnici su u nastavku sjednice usvojili prijedlog Plana implementacije općinske strategije razvoja i indikativnog financijskog okvira za 2020 – 2022. godinu te prijedlog Plana infrastrukturnog razvoja općine Posušje za razdoblje 2020 – 2022. godine, potom Rješenje o izmjeni Rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Dječjeg vrtića “Bajka” Posušje.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o određivanju prosječne konačne građevinske cijene za m² korisne stambene površine. Prosječna konačna građevinska cijena u 2019. za 1 m² korisne stambene površine na području općine Posušje iznosi 600 KM i služi kao osnovica za izračunavanje visine rente u 2020. godini.

Usvojeno je i Rješenje o razrješenju Povjerenstva za žalbe Općinskog vijeća općine Posušje, Zaključak o osnivanju Povjerenstva za žalbe Općinskog vijeća općine Posušje te Rješenje o imenovanju privremenog člana Nadzornog odbora Javnog poduzeća “Vodovod” d.o.o. Posušje, navodi se u priopćenju.

Od ostalih točaka iz područja katastra, urbanizma i imovinsko-pravnih odnosa usvojeno je sljedeće:

– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana RAKITNO (Gornja Sutina-Vlašani)
– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana RAKITNO (Vrpolje-Pavkovići)
– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana RAKITNO (Poklečani-Bijeli Brijeg)
– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana ZAVELIM (Kovači)
– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana GRADAC-PRIVIJA (Komilovci-trafostanica)
– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana „MELJAKUŠA III“ (Ulica Petra Kružića)
– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana „PROCIP“ (Klesarska ulica)
– Prijedlog Odluke o usvajanju regulacijskog plana JUŽNA OBILAZNICA-KOVAČI (Jukasovići)
– Prijedlog za pokretanje procedure izdvajanja šumskog zemljišta iz šumsko-gospodarskog područja

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.