Održan okrugli stol ”Statut Grada Mostara”

U utorak 22. svibnja, Udruga Hrvatski studentski politološki forum  organizirala je okrugli stol pod nazivom: “Statut Grada Mostara – problemi i rješenja“.

Svi nazočni imali su priliku čuti mišljenja i stavove doc. dr. Milana Vege, redovitog  profesor i pročelnika odijela Politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru,  dr.sc. Nurka Pobrića, profesora Ustavnog prava na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, te člana Radne komisije za izradu novog Statuta u Gradu Mostaru, odnosno provedbe odluke Ustavnog suda, potom  Danijela Vidovića, člana Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, te zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara, Neđe Prljeta, predsjednika Kluba zastupnika Srba u Gradskom Vijeću i Josipa Merdže, glavnog tajnika HDZ 1990, te sudionika prijašnjih pregovora oko Statuta Grada Mostara.

Na samom početku predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma se osvrnuo na kompleksni problem sačinjen od neusvajanja proračuna za ovu godinu, prijašnjih problema oko izbora gradonačelnika, ali i na odluku Ustavnog suda BiH, u kojoj se nalaže da se hitno promjene izborna pravila u Gradu Mostaru, i u kojoj se ovaj Statut proglašava antiustavnim.

Milan Vego je započeo izlaganje osvrnuvši se na povijest donošenja različitih odluka o gradu Mostaru, te ‘lutanja’ Međunarodne zajednice kada je u pitanju bilo donošenje rješenja za ovaj grad. Ističe da Mostar nije „grad-slučaj“ nego grad koji je ne svojom krivicom doveden u ovakvu poziciju.

„Često se rješenje situacije u Mostaru poistovjećivalo sa rješenjem situacije u Bosni i Hercegovini, odnosno ako se u Mostaru može živjeti zajedno onda se i u Bosni i Hercegovini može živjeti zajedno. Konsenzus koji bi uspostavio konsocijaciju, odnosno odustajanje od maksimalističkih ciljeva političkih elita triju naroda,  je zapravo jedino rješenje.“ Smatra Vego.

Nurko Pobrić je kao član ekspertne grupe koja radi na izradi novog Statuta grada Mostara  istaknuo kako je prvo trbalo izmjeniti izborni zakon, a tek onda statut, premda ni ovako nije beskorisno raditi na izmjeni statuta. Svi prijedlozi podrazumjevaju da se promjeni Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, potom izborni zakon, a tek onda statut grada Mostar.

Danijel Vidović svoje izlaganje započeo je tezom: Mostar-dio rješenja ili dio problema u BiH? Naglasio je postojanje otvorene političke borbe o načinu implementacije odluke Ustavnog suda, kao i negativnost koju stvaraju sveprisutne visoke tenzije u ovome gradu.

„Svi ključni dokumenti su nametnuti i to je dokaz da BiH, de facto, nije država nego protektorat, odnosno poluprotektorat. Najlogičnije bi bilo tražiti rješenje u paketu za sva postojeća pitanja, na središnjoj i lokalnoj razini.“ Ističe Vidović.

Neđeljko Prljeta smatra da nije problem u samom Statutu, niti u Međunarodnoj zajednici nego u gradu. Grad naziva skupim, neorganiziranim i totalno podjeljenim, a rješenje vidi u postizanju kompromisa.

Josip Merdžo  ističe da Mostar ne doživljava kao podijeljen grad, nego kao grad u kojemu neke stvari ne funkcioniraju i podsjeća na činjenicu da bez obzira što stručno povjerenstvo odlučilo konačno rješenje će se dogoditi u Parlamentarnoj skupštini.

U drugom dijelu okruglog stola, između ostalih, za riječ se javio i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i istaknuo nedostatak političke volje kao ključni problem, te dijalog kao rješenje postojeće situacije.

Jabuka.tv vam donosi fotogaleriju:

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.