Održan 1. Blidinje gastro festival, najbolji domaći događaj protekloga vikenda

U subotu i nedjelju se u PP Blidinje održao 1. Blidinje gastro festival. Riječ je događaju koji ima za cilj prodaju, promociju i degustaciju lokalnih proizvoda, ali i promociju turističkih potencijala Blidinja kroz okrugle stolove i radionice.

Izlagači na Festivalu bili su poljoprivredni proizvođači s područja općine Posušje, susjednih općina i parka prirode Blidinje, članice udruge Visit Blidinje i Turističkog klastera Hercegovina, te gosti iz Republike Hrvatske i Crne Gore.

Ovaj događaj prigodnim govorom otvorila je Mirjana Biško, pomoćnica Općinskog načelnika i koordinatorica projekta Jačanje sektora turizma u općini Posušje, u sklopu kojeg se održao ovaj gastro festival.

Uz upućene pozdrave, i ispriku zbog nemogućnosti nazočnosti načelnika Branka Bage, kazala je kako Općina Posušje ulaže stalne napore u cilju unapređenja kvalitete ukupnog života na području i ovog dijela posuške općine. Također je naglasila:

Nipošto nećemo stati na ovome već nastavljamo stvarati uvjete za razvoj ozbiljne turističke ponude i pozicioniranja Blidinja kao prepoznatljive destinacije ruralnog turizama u široj regiji. Kretanja u razvoju suvremenog turizma upravo idu u korist ruralnim kapacitetima, a sva bogatstva koja ima naše Blidinje daju nam za pravo usmjeriti sve raspoložive kapacitete u njegov daljnji razvoj. Blidinje kao destinaciju ruralnog turizma vidimo kao mogućeg pokretača gospodarskog napretka cijele općine, rekla je Biško.

Dodala je kako u tom smislu, u posljednjih nekoliko godina, su vidljivi napori i nastojanja općine da se na ovom području unaprijedi i prometna infrastruktura te potiču se udruge koje se bave očuvanjem prirodne i zaštitom okoliša.

U ovoj godini, rekla je Biško, napokon je krenuo i postupak uspostave katastarskih podataka za područje katastarske općine Konjsko -Bare kako bi se stekli uvjeti za konačno rješavanje imovinsko-pravnih pitanja na ovom djelu Blidinja. U cilju potpune zaštite ove prirodne oaze općina Posusje je i inicijator donošenja prostornog plana posebne namjene za cijeli Park prirode.

Ravnateljica REDAH-a, partnera projekta, Mirna Jelčić rekla je kako je bio užitak pripremati ovaj projekt uz mlade i vrijedne ljude iz Odjela za razvoj Općine Posušje.

Uvidjeli smo koliko tu ima želje i volje da se istakne ono što je vrijedno, a Blidinje je i važno i vrijedno. To smo pokazali i ovim događajem, koji je nadam se prvi u nizu koji će staviti Blidinje na turističku mapu sa svojim kvalitetnim proizvodima i turističkom ponudom kojom će te se obilježiti kao vrlo karakteristični i jedinstveni u svijetu, istaknula je Jelčić.

Marija Vukoja, ispred udruge Visit Blidinje, uz pozdrave upućene nazočnima, pozvala ih je da razgledaju, probaju i kupe izložene proizvode jer se time potiče lokalna proizvodnja, lokalno gospodarstvo i mali proizvođači.

Inače, 1. Blidinje gastro festival organiziran je u sklopu projekta “Jačanje sektora turizma u općini Posušje”.

Sufinancirala ga je Europska unija u okviru zajedničkog programa Europske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, EU ProLocal.

Nositelj projekta je Općina Posušje – Ured načelnika, uz podršku Agencije REDAH, a u realizaciju ovog festivala uključena je i Udruga Visit Blidinje.

U sklopu projekta mapirano je 160 poljoprivrednih proizvođača u općini Posušje, uz još 3 općine i to u Jablanici, Tomislavgradu i Prozoru-Rami.

Organizatori zahvaljuju svim ljubiteljima prirode, autohtonih proizvoda i kulturne baštine koji su zaputili protekloga vikenda u PP Blidinje. Drugi dan festivala održao se ispred Planinarskog doma u Masnoj Luci.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.