Odobren kredit za najskuplju dionicu Koridora Vc: Kreće gradnja autoceste prema Hercegovini | Jabuka.tv

Odobren kredit za najskuplju dionicu Koridora Vc: Kreće gradnja autoceste prema Hercegovini

Federalno ministarstvo financija, s Jelkom Milićević na čelu, dalo je JP Autoceste FBiH pozitivno mišljenje na kreditni aranžman s EBRD-om, koji se odnosi na izgradnju Koridora VC prema Hercegovini.

Dnevni avaz saznaje da je, ustvari, podržan draft mandatnog pisma EBRD-a za izgradnju dionice vrijedne 840 milijuna eura. Radi se o sredstvima za dionicu dugu 51 kilometar, od Ovčara do juga Mostara, na kojoj je planirana i izgradnja tunela Prenj.

Na mišljenje Ministarstva financija Federacije BiH, koje je ključno da se, uz suglasnost Vlade FBiH, krene u raspisivanje natječaja s međunarodnim kreditorima, čekalo se mjesecima.

Čim Vlada na sljedećoj sjednici da suglasnost, odmah se kreće u raspisivanje jednog natječaja, s dva lota, rečeno sarajevskom listu je iz Autocesta FBiH.

Prema informacijama Avaza, suglasnost Vlade je čista formalnost, ključno je bilo da Ministarstvo financija odobri zaduženje za ovu dionicu, s jasnim uvjetima otplate kredita, a u pregovorima su sudjelovali i predstavnici EBRD-a.

Ova dionica autoceste bit će najskuplja na Koridoru VC i ovo je najveći natječaj koji raspisuju Autoceste, a izgradnjom tunela i ove dionice put do mora će biti kraći za više od 18 kilometara. Samo radovi na tunelu Prenj, dužine 12 kilometara, vrijedni su 250 milijuna eura (pola milijarde KM). Tunel Prenj okvalificiran je kao megaprojekt u BiH, radit će se o devetom najdužem tunelu u Europi.

Izgradnja tunela Prenj je dio dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever, a zajedno, kako u financijskom tako i praktičnom dijelu, tunel prati i gradnja poddionice Mostar sjever – Mostar jug. Planirano je da gradnja traje šest godina.

Pali prihodi i dobit Autocesta FBiH, a troškovi plaća i naknada povećani za skoro milijun maraka

Probijen tunel Počitelj

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: