Odluku gdje će služiti kaznu Prlić i drugi bi mogli čekati 2 godine

Žalbeno vijeće Haaškoga suda prošlog je tjedna prilikom izricanja monstruozne presude “šestorci” naredilo da se Berislav Pušić u što krećem roku vrati u haaški pritvor.

On se već dulje vremena nalazi u Zagrebu gdje je bio upućen na liječenje, a nakon što je ono završeno, Pušiću Sud nije dopuštao vratiti se u pritvorsku jedinicu.

Od presude je prošlo tjedan dana, a Pušić se i dalje nalazi u glavnom hrvatskom gradu. Iako nema službenih informacija o tome kada će Pušić biti vraćen u Haag, Večernji list doznaje kako Tajništvo Haaškoga suda još uvijek nije poslalo zahtjev za njegovim vraćanjem u pritvor.

Pušić na čekanju

“Neslužbene informacije su govorile kako će u utorak (danas) biti vraćen u pritvor, ali Tajništvo suda još nije dostavilo potrebne dokumente. Stoga je još uvijek neizvjesno kada će Pušić biti prebačen u haaški pritvor”, rekli su nam naši sugovornici iz Haaškoga suda.

Prema istim informacijama, Pušiću je ostalo još 117 dana kako bi odslužio dvije trećine kazne i mogao tražiti prijevremeno puštanje na slobodu. Prema istim izvorima, Valentinu Ćoriću je ostalo još devet mjeseci do prava na traženje prijevremene slobode, Milivoju Petkoviću i Bruni Stojiću oko tri godine, a Jadranku Prliću više od šest godina, piše Večernji list BiH. Njih petorica do daljnjeg ostaju u haaškom pritvoru, odnosno dok im se ne odredi zatvor u kojem će služiti kazne.

“Procedura je takva da Sud sada traži gdje će služiti kazne. Zemlje u kojima su zatvori u kojima bi mogli služiti kazne prvo moraju prihvatiti zahtjev, a tek onda se procedura nastavlja. U pojedinim slučajevima znale su proći i do dvije godine dok se ne donese tu odluku”, ističu naši sugovornici.

Također, i na odluke Suda o prijevremenoj slobodi znalo se čekati do dvije godine.

“Osuđenici moraju 45 dana prije stjecanja prava na puštanje na prijevremenu slobodu podnijeti zahtjev. Onda je na Sudu donijeti odluku. Znalo se čekati i do dvije godine za tu odluku. Hoće li procedure sada biti ubrzane jer Sud prestaje s radom, ostaje za vidjeti”, zaključili su naši sugovornici.

Hrvatska bez sporazuma

Na početku se špekuliralo kako bi Prlić i ostali svoje kazne mogli služiti u Hrvatskoj, ali je činjenica kako ta zemlja nema sporazum s Haaškim sudom na temelju kojeg bi mogli osuđenici služiti kazne u hrvatskim zatvorima.

Nekoliko puta je Hrvatska tražila od suda potpisivanje sporazuma, ali je isti prijedlog odbijan. Upućeni kažu kako su izgledi za potpisivanje sporazuma sada još manji jer je hrvatsko državno vodstvo osudilo monstruoznu presudu Prliću i ostalima.

Pušić i Ćorić bi u slučaju puštanja na prijevremenu slobodu mogli izbjeći služenje kazne u europskim zatvorima, odnosno mogli bi biti pušteni na slobodu iz haaškoga pritvora.

Stojić, Petković i Prlić će sigurno biti prebačeni u druge zemlje, odnosno njihove zatvore. Dosadašnja praksa govorila je kako hrvatski osuđenici budu prebačeni u najgore zatvore u Europi.

Radilo se o Španjolskoj i Austriji, gdje su neki od njih čak bili smješteni u odjelima u kojima su bili smješteni islamski teroristi. S druge strane, primjerice, Biljana Plavšić je svoju kaznu služila u Švedskoj gdje je živjela u kući i imala dva osobna stražara.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.