Odličan razlog zašto piti sok od naranče svaki dan

Ako svaki dan pijete svježi sok od naranče, ta vam navika može smanjiti rizik od moždanog udara za četvrtinu.

Pokazali su to rezultati istraživanja objavljeni u British Journal of Nutrition. Znanstvenici su utvrdili da ljudi koji konzumiraju sok svaki dan imaju manji rizik od zgrušavanja krvi u mozgu za 24 posto. Pokazalo se i kako je učestalost srčanih bolesti manja kod osoba koje redovito piju sok od naranče jer imaju 12 do 13 posto manji rizik od oštećenja arterija.

Od davnina se vjerovalo kako su svježe cijeđeni sokovi odlični za naše zdravlje, no posljednjih godina počelo se upozoravati na količinu šećera koje sadrže. Ipak, stručnjaci smatraju kako bi zdravstvene prednosti u smislu prevencije moždanog udara mogle prevagnuti nad rizikom od količine šećera u tim sokovima, piše Daily Mail, prenosi Vecernji.ba.

Nije riječ samo o soku od naranče već i o ostalom voću, tvrde istraživači s nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje. Ipak, savjetuju kako je uvijek bolje konzumirati cijelo svježe voće ako ste u prilici jer sadrži više hranjivijih tvari koje mogu djelovati zaštitno na krvne žile i prevenirati srčane bolesti, navodi se.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 35 tisuća muškaraca i žena u dobi od 20 do 70 godina.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.