Trojici mladića iz Foče predložene mjere pritvora zbog iznude i prijevare

Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu nakon ispitivanja osumnjičenika B.M. (1996.), M.D. (1996.), D.V. (1998.) iz Foče 29. ožujka 2019. godine je uputilo prijedlog Općinskom sudu u Širokom Brijegu, za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da su se udružili radi počinjenja kaznenih djela prijevara i iznuda, dok su za N.D. (1993.) predložene mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, te zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, uništavanja i sakrivanja dokaza i tragova za kazneni postupak, te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Osumnjičeni su kao pripadnici grupe ljudi otvorili profil na društvenom mreži Facebook na kojoj su postavljali objave “sigurno klađenje“, lažno tvrdeći kako imaju provjerene informacije o konačnim ishodima sportskih mečeva. Kako bi posjetitelje profila doveli u zabludu postavljali su krivotvorene fotografije listića sa velikim novčanim dobicima, te videe i fotografije velikog broja novčanica.

U lipnja 2018. godine stupili su u kontakt s oštećenom D.L., te istu doveli u zabludu tvrdeći joj da će novac koji uplati biti isplaćen zajedno sa dobitkom, nakon završetka sportskih mečeva, a u slučaju da sportski mečevi ne završe očekivano, istoj će vratiti njezin novac.

Osumnjičeni su oštećenoj putem mobitela slali fotografije krivotvorenih dobitnih listića, tražeći da ista putem Western Uniona i PostNeta uplati novac, pa kad je oštećena shvatila da novac koji je uplatila neće dobiti, javili su joj se drugi osumnjičenici koji su joj tvrdili da će joj pomoći da povrati novac.

Na ovaj način osumnjičenici su D.L. iz Posušja oštetili za ukupna iznos od 185.000,00 KM, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva.

(www.jabuka.tv)