Odlaskom studenata Mostar utihnuo

Nakon što su završili prvi upisni  kao i ljetni ispitni rokovi mostarski fakulteti, na obje visokoškolske institucije, zatvorili su svoja vrata na mjesec dana koliko traje ljetna stanka, piše Dnevni list.

Završetak akademske godine i studentskih obveza te odlazak studenata koji dolaze iz drugih županija svojim domovima grad Mostar je itekako osjetio.Kako i ne bi kada mostarske visokoobrazovne institucije, Sveučilište i Univerzitet Džemala Bijedića Mostar  ‘pod svojim krovom’ imaju nešto više od dvadeset tisuća postojećih studenta, a svake godine se taj broj povećava. Od spomenutoga, veliki broj otpada na studente čije mjesto boravka nije Mostar.

Odjavljuju stanove

Studenti iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske te drugih susjednih zemalja koji studiraju u Mostaru, ovih dana odjavljuju stanove u kojima su boravili i odlaze kućama ili, pak, na ljetovanje s prijateljima kako bi se odmorili od učenja i napunili baterije za iduću akademsku godinu. Spomenuto doba godine se posebno odražava na mostarske stanodavce, koji njihovim odlaskom gube sigurnu mjesečnu zaradu.

Naime, većina njih odjavi stan početkom lipnja te u rujnu ponovno kreće u potragu za devetomjesečnim domom, jer nisu u mogućnosti plaćati stan koji ne koriste tri mjeseca. Naravno, nije kod svih isto, neki ipak zadrže stan iako isti ne koriste do rujna, no takvih je jako malo. Odlazak studenata iz grada najteže padne upravo stanodavcima koji na studentskoj populaciji jako dobro zarađuju.

Nedostatak studenata u ljetnom razdoblju je moguće uočiti i po lokalnim caffe barovima, klubovima, fast foodovima koji su uglavnom namijenjeni studenskoj populaciji, terase spomenutih su trenutačno prazne, a tako će ostati sve do rujna kada počinje nova akademska godina. Bilo kako bilo, grad njihov odlazak itekako osjeti te stoga rujan brojni u Mostaru, iz jasnih razloga, nestrpljivo očekuju.

Mostar živne

Početkom rujna cijela slika se mijenja. Studenti se vraćaju s odmora, pojavljuju se nova lica također u potrazi za krovom nad glavom, unutar kampusa sveučilišta je ponovno gužva i žamor, lokani caffe barovi su prepuni veselih lica spremnih za nove studenske avanture. Tada sve odjednom živne, vraća se u normalu i zadržava idućih devet mjeseci, kada Mostar ponovo postane središte svih zbivanja.

Oko 7000 brucoša

Dolazak studenata u Mostar očekuje se krajem kolovoza i počekom rujna. Tada kreću rujanski ispitni rokovi, kao i upisni rokovi za sve one studente koji nisu uspjeli upisati na željeni fakultet u srpnju. Nova akademska godina za brucoše kreće početkom listopada, a Mostar i ove godine spremno dočekuje oko 7000 brucoša. Tijekom rujanskih upisnih rokova također se očekuje veliki broj kandidata, koji se za studiranje na mostarskom Sveučilištu mogu prijaviti u razdoblju od 3. do 7. rujna, a prijemni ispiti održat će se u razdoblju od 10. do 14. rujna.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.