Odgođen dolazak ruskog medicinskog tima u SKB Mostar koji je zatražio Čović

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović zatražio je od Veleposlanstva Ruske Federacije u Sarajevu pružanje medicinske pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostara, nakon čega je najavljeno da će ruska medicinska ekipa 1. svibnja ući u BiH.

Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH uputilo je Ministarstvu vanjskih poslova BiH pismo u kojem se navodi da će ruska medicinska ekipa koja se sastoji od 24 medicinska radnika i 5 jedinica posebne tehnike za dezinfekciju biti upućena 1. svibnja u Mostar.

Međutim, za ulazak ruske medicinske ekipe na teritorij Bosne i Hercegovine neophodna je suglasnost Predsjedništva BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u odgovoru Veleposlanstvu Rusije istaknulo kako u kratkom roku nije u mogućnosti dostaviti stav Predsjedništva BiH vezan za ulazak medicinskog osoblja i vozila posebne tehnike za dezinfekciju na teritorij BiH.

Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH su, do sada razmijenili tri dopisa. U jednom od njih najavljeno je da će ruski tim 1. svibnja najvjerojatnije ući iz Srbije u BiH preko graničnog prijelaza Rača.

Problem se stvorio jer je provjerama utvrđeno da je riječ o vojnom vozilu i medicinskim vojnim tehničarima. U Ministarstvo obrane BiH su jučer istaknuli da nisu nadležni za davanje dozvole ulaska oružanim snagama druge države u BiH.

Također, ni Ministarstvo sigurnosti BiH nije dalo suglasnost graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj na granici, već je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

Kako doznaje Klix.ba, ruski medicinski tim se još uvijek nalazi u Srbiji i od četvrtka navečer se očekuje odgovor Predsjedništva BiH.

Adrijana Pandža iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar istaknula je za Srnu da je dolazak odgođen do daljeg zbog proceduralnih problema.

Mi smo na osnovu pozitivnih iskustava Sveučilišnog kliničkog centra Banja Luka, gdje je ruski medicinski tim uradio dezinfekciju prije desetak dana, zatražili da isto bude učinjeno i u Mostaru, navela je Pandža.

Podsjećamo, medicinski tim iz Rusije boravio je sredinom travnja na području Republike Srpske kako bi pomogao zdravstvenim radnicima u borbi protiv koronavirusa i nije bila potrebna suglasnost Predsjedništva BiH.

(www.jabuka.tv)


24 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.