Odbjegli tajkun: Kad će Ivica Todorić postati bjegunac?

Nakon što je u ponedjeljak policija praktički poljubila vrata u Kulmerovim dvorima, tragajući za Ivicom Todorićem, lice jednoga od najmoćnijih Hrvata i vlasnika posrnuloga koncerna Agrokor, vrlo brzo bi se moglo naći na crvenoj Interpolovoj tjeralici. Isto vrijedi i za njegove sinove Antu i Ivana, koji su također obnašali visoke funkcije u Agrokoru.

Todorić se sa sinovima navodno nalazi u Londonu. Odvjetnik Branko Šerić objašnjava da ne postoji rok za raspisivanje tjeralice za osobom koju policija ne može pronaći na kućnoj adresi, ali u praksi to ide vrlo brzo, piše Tportal.hr.

“Policija i Državno odvjetništvo (DORH), ako im okrivljenik nije dostupan, procjenjuju određeno vrijeme je li osoba u bijegu ili ne”, objašnjava Šerić.

Vjerojatno je zbog toga Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković u ponedjeljak tvrdila da se Ivica Todorić, koji se sumnjiči za malverzacije u gospodarskom poslovanju, ne nalazi u bijegu i da će biti dostupan organima gonjenja, a i sam Todorić oglasio se preko bloga pomoću kojega se obraća javnosti, ustvrdivši da će biti dostupan pravosuđu.

Iako nema točno definiranoga roka unutar kojega se raspisuje međunarodna tjeralica, Šerić navodi da postoji rok u kojem se istraga mora provesti – to je šest mjeseci – ali može se i produljiti, a također počinju ispitivanja drugih okrivljenika, tako da je taj rok zapravo vrlo kratak.

“U praksi se ocjenjuje je li osoba dostupna tijelima gonjenja, policiji i DORH-u, ili nije. Nakon toga se raspisuje nalog za dovođenje i ako policija poljubi vrata, onda znači da ta osoba nije dostupna i da postoji opasnost od bijega”, tumači odvjetnik Šerić.

Potom se zaključuje da je iscrpljena mogućnost prisilnoga dovođenja jer osoba nije pronađena i raspisuje se lokalna tjeralica, ali odmah se može naložiti i ona međunarodna.

“Ukoliko se ima saznanja da se netko nalazi u zemljama Europske unije, odmah se raspisuje europski uhidbeni nalog“, navodi Šerić.

Dakle nema roka, nego se situacija procjenjuje u danom trenutku, ali sve skupa ide vrlo brzo. Ako se Todorić ubrzo ne pojavi u Hrvatskoj, u kratkom roku možemo očekivati njegovu fotografiju na crvenoj Interpolovoj tjeralici, navodi Tportal.hr.

Hoće li Todorić ubrzo završiti u Hrvatskoj, nikad se zapravo ne zna, jer odvjetnici znaju tumačiti zakone na kreativan način.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.