Odbijen zahtjev za zapošljavanje 100 kadeta Granične policije BiH

Ministarstvo financija i trezora BiH nije prihvatilo zahtjev Ministarstva sigurnosti za zapošljavanje dodatnih 100 kadeta Granične policije BiH.

Zahtjev nije prihvaćen jer je prijem policijskih službenika u policijskim agencijama na razini institucija BiH moguć jedino kada se prethodno provede procedura prijema i obuke kadeta, rečeno je Srni u Ministarstvu financija BiH.

Ministarstvo financija navelo je da je 2016. godine odobrena obuka 150 kadeta, od kojih je 49 policajaca počelo raditi 2. svibnja, a 100 kadeta je na obuci do 1. rujna. Prošle godine odobrena je obuka 100 kadeta i natječajna procedura za prijem na obuku je u tijeku, a ove godine odobrena je obuka 100 kadeta i još nije pokrenuta procedura prijema na obuke.

U informaciji Ministarstva sigurnosti BiH o situaciji u oblasti migracija, koju je u ponedjeljak razmatralo Vijeće ministara, navedeno je da je akcijskim planom hitnih mjera predviđen izbor, školovanje i prijem u rad 200 kadeta Granične policije BiH, a da je odobren proces za prijem 100 kadeta.

U informaciji se ističe da je potrebno redefinirati odluku i razmotriti mogućnosti zapošljavanja dodatnih 100 kadeta u Graničnu policiju BiH.

Obuka kadeta za policajce /SSS/ traje sedam i pol mjeseci, a za mlađe inspektore /VSS/ četiri i pol mjeseca. Dok traje obuka kadeti nemaju pravo na plaću, već primaju naknadu u iznosu 25 posto od početne plaće policajca, što iznosi 166 KM.

Iz Ministarstva financija podsjećaju da po završetku obuke, a najkasnije u roku od 90 dana, policajci i mlađi inspektori stupaju u radni odnos.

Proračunom za ovu godinu Graničnoj policiji je odobrena 2.371 zaposlena osoba, a na dan 31. svibnja 2018. godine u ovoj instituciji ukupno su zaposlena 2.104 izvršitelja.

U skladu sa Zakonom o proračunu, Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH posebnom odlukom utvrđuje plan prijema kadeta u policijskim agencijama na razini institucija BiH. Na ovaj način i prethodnih godina bio je reguliran prijem kadeta u policijskim agencijama, navode u Ministarstvu financija.

U ovom ministarstvu pojašnjavaju da prijem novih policijskih službenika bez prethodno provedene obuke nije moguć u skladu s važećim zakonskim propisima, a hipotetički, ukoliko bi postojala zakonska mogućnost za prijem novih 200 policajaca izvan broja odobrenog proračunom, bilo bi potrebno blizu 4,84 milijuna KM.

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.