Od srijede obavezna zimska oprema

Na teritoriju Bosne i Hercegovine od 15. studenoga do 15. travnja zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete, rečeno je Feni iz Bosanskohercegovačkoga auto-moto kluba (BIHAMK).

Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi. Sve dok se ne izvrši izmjena i usuglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se: pneumatici sa zimskim profilom na svim kotačima (dubina gazećega sloja minimalno 4 mm) ili pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećega sloja minimalno 4 mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta, navode iz BIHAMK-a.

Upozoravaju da se “na vozilima ne smiju postavljati gume s ekserima”. Dodatno, za teretna vozila i autobuse, u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.

Iz BIHAMK-a napominju da kazna za neposjedovanje obavezne i zimske opreme iznosi 40 KM.

Prije zimske sezone na automobilu je potrebno provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i je li pritisak zraka u gumama odgovarajući. Potrebno je provjeriti i stanje motornoga ulja i rashladne tekućine (antifriza i sl.) te stanje akumulatora, kao i kablova. Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njezina rezervoara ili električne pumpe.

Potrebno je provjeriti i u kakvom su stanju metlice brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila te podmazati sustav za vješanje i dijelove šasije i sajle mehanizma ručne kočnice. Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.

Jednom mjesečno, potrebno je dodati i sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

Tijekom protekle zimske sezone u razdoblju korištenja obavezne zimske opreme (15. studenog 2016. do 15. travnja 2017.) BIHAMK je imao oko 33.000 intervencija pomoći na cesti, što intervencija mehaničara, što prijevoza.

Najčešći kvarovi bili su na sustavu za paljenje vozila, rashladnom sustavu, električnim instalacijama, a također, zbog izuzetno niskih temperatura, veliki broj intervencija odnosio se i na sustav za dovod goriva.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.